Ringo Starr is kiérdemelte saját helyét a Hírességek Csarnokában

Fotó: MTI/MTVA / Mark Duncan

-

A Beatles ugyan már 1988 óta szerepel a rock halhatatlanjai között, így zenekari tagként Ringo Starrnak is van helye a Rock and Roll Hall of Fame (Rock and Roll Hírességek Csarnoka) épületében, de szólózenészként csak most iktatták be. Holott McCartney, John Lennon és George Harrison szólókarrierje már korábban kiérdemelte a beiktatást.


Az együttes dobosa, a 74 éves Ringo Starr az utolsó, aki a Beatles tagjai közül önálló zenészként is bekerült a dicsőségcsarnokba, ráadásul Paul McCartney iktatta be őt szombat este a clevelandi múzeumban. Ringo Starr eddig 18 szóló stúdióalbumot adott ki a Beatles feloszlása óta, a legutóbbit a hónap elején, Poscards From Paradise címmel.


Szólózenészként iktatták be a két éve elhunyt Lou Reedet is, aki egyébként a Velvet Underground révén már eddig is tagja volt a csarnoknak. Bekerült a múzeumba az 1990-ben meghalt Stevie Ray Vaughan és zenekara, a Double Trouble, valamint Joan Jett és the Blackhearts. Stevie Wonder iktatta be új tagként Bill Withers bluesénekest, az Ain't No Sunshine szerzőjét.

A zenészeket legkorábban 25 évvel első lemezük megjelenése után vehetik fel a halhatatlanok közé, a Billie Joe Armstrong vezette, ugyancsak most beiktatott Green Day e feltétel teljesülésének már az első évében felvételt nyert.


Az új hírességekről egy művészekből, történészekből és a lemezipar képviselőiből álló több mint 700 tagú testület szavaz.