Rig Lajos esküt tesz, és Paks is szóba kerül ma a parlamentben

-

Az Országgyűlés kéthetes ülése az áprilisban időközi választáson mandátumot szerzett, jobbikos Rig Lajos eskütételével kezdődik hétfőn. Szóba kerül még Paks, valamint Hende Csaba és Vadai Ágnes mentelmi joga is.


Rig Lajos eskütételét és a napirend előtti felszólalásokat követően két képviselő mentelmi jogáról dönt a parlament: Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi minisztert a DK politikusa, Vadai Ágnes jelentette fel rágalmazás miatt, míg Vadai Ágnessel szemben szintén rágalmazás miatt fordult bírósághoz Bozó Zoltán, a kormánypártok tavalyi szentesi polgármesterjelöltje. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága mindkét esetben jelezte, hogy a magánvádas eljárásokban kialakult gyakorlatnak megfelelően nem javasolják a két mentelmi jog felfüggesztését.


A kétórás interpellációs időszakban a fideszes Völner Pál az építőipar fellendülésének hatásairól kérdezi a nemzetgazdasági minisztert, míg a szocialista Burány Sándor „Meddig kívánják még a devizahiteleseket átverni?" címmel benyújtott felszólalással fordul szintén Varga Mihályhoz. A jobbikos Egyed Zsolt a belügyminiszterhez intézett interpellációjában arról szól majd, hogy szerinte Magyarország elveszítette a gyermekszegénység elleni harcot is, míg Szél Bernadett, az LMP társelnöke arról kérdezi majd a Miniszterelnökség vezetőjét, hogy az ország milyen feltételekkel „szállhat ki" a paksi bővítésből.


Kedden az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslatról, valamint a polgárőrökről szóló törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés a napirendjavaslat szerint. A fejlesztési miniszter indítványa az európai uniós energiahatékonysági célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokat tartalmazza, míg a másik előterjesztésben fideszes képviselők egyebek mellett az Országos Polgárőr Szövetség több feladatát is a területi szervezetekre bízná.