Riasztóval és etológussal védik a magyar postásokat

Fotó: iStockphoto / Anton Brand

-

A kutyatámadások száma az elmúlt években sem csökkent.


Mint megírtuk, Angliában a törvényi szigorításnak köszönhetően kevesebb postást támadnak meg a kutyák, igaz, így is napi 8 kézbesítő sebeit kell kötözni. Hogy hány magyar postás és kutya viszonya jut túl az ugatáson és vicsorításon, arról a Magyar Posta – biztonsági okokból – nem akart pontos számot mondani, de annyit megtudtunk, hogy az elmúlt időszak alapján nem csökkent a kutyatámadások száma.

Épp ezért a posta azoknak a kézbesítőknek, akik olyan területen dolgoznak, ahol esélye lehet egy esetleges kutyatámadásnak, ultrahangos kutyariasztót biztosít. Emellett a kézbesítők állat-viselkedéstani szakértőkkel egyeztetett felkészítő anyagot kapnak a kutyatámadások megelőzése érdekében, amely tartalmazza a legfontosabb magatartási szabályokat, illetve azt is, hogy ha esetleg bekövetkezik egy kutyatámadás, mi a teendő. Ráadásul ilyen esetekben – „a támadás és az ebtartás egyedi körülményeit értékelve” – a Magyar Posta feljelentést tesz.


A kutyabarát.hu egy pár évvel ezelőtti klasszikus esetet említ, amikor a postást megharapta a kutya:
A gazdával szemben szabálysértési eljárás indult veszélyeztetés kutyával címen. Az eljárást azonban megszüntetették arra hivatkozással, hogy a gazda körültekintően járt el az ügyben: kerítésen belül tartotta a kutyáját, valamint a kerítésre 'harapós kutya' feliratú táblát is tett ki, a bíróság szerint a postásnak tisztában kellett lennie a kutya kiszámíthatatlanságával. Az elsőfokú bíróság azt állapította meg, hogy a gazda a tőle elvárható módon járt el, így nincs megtérítési kötelezettsége. A felülvizsgálati eljárás eredményeképp azonban a Legfelsőbb Bíróság már nem így gondolta: azt mondta ítéletében, hogy attól még, hogy a szabálysértési eljárást megszüntették a gazdával szemben, állattartóként a megtérítési kötelezettsége fennáll, helyt kell állnia a kárért, amit a kutyája a postásnak okozott. Így meg kellett téríteni a támadásból eredő orvosi költségeket, valamint a postás munkakieséséből fakadó jövedelemkiesést is."


Sajnos a postai dolgozókat nem csak a kutyák támadják meg, így a terepen kézbesítők riasztókat és helymeghatározó eszközöket kapnak, „amely az őket érő esetleges támadások, bármilyen segítséget igénylő esemény során lehetővé teszi a hatékony védelmet, a gyors rendőri reagálást és segítségnyújtást”.

Támadás vagy rosszullét esetén a segélyhívással egyidejűleg a készülékek GPS segítségével pozíció adatokat is szolgáltatnak, így a Magyar Posta Főügyelete intézkedhet a rendőrség, vagy a mentők pontos helyszínre küldéséről.