Rezsicsökkentés után gáz- és áramemelés jön?

Fotó: MTI/MTVA / Oláh Tibor

-


A hvg.hu ismerhette meg azt a levelet, amelyet Trócsányi László igazságügyi miniszter küldött Miguel Arias Canete-nek, az Európai Unió energetikai biztosának, és amelyből az derül ki, hogy az Orbán-kormány kész feladni a rezsicsökkentést.


A lap szerint nem egyszerűen a rezsicsökkentés leállításáról van szó: aligha kerülhető el a gáz és az áram drágulása. Módosítanák ugyanis a rendszerhasználati díjak megállapítási rendszerét, és kiiktatnák a le nem vonható költségtételeket, ezzel megemelkedne a tőkemegtérülés, ami azt hozná, hogy drágább lenne a gáz- és az áram.

A május 8-i keltezésű levél meglétét az igazságügyi tárca gyakorlatilag elismerte, de annak tartalmáról nem kívánt nyilatkozni (de nem is cáfolta), arra hivatkozva, hogy a „levél egy, a magyar Kormány és az Európai Bizottság között folyamatban lévő, nem nyilvános eljárás része.” Hasonlóan elzárkózó volt az Európai Bizottság is: Canete biztos szóvivője, Anna-Kaisa Itkonen is hasonlóan érvelt a hvg.hu-nak: azt mondta, kötelezettségszegési eljárás van Magyarország ellen, mivel ez még folyik, nem kommentálják a levelet.

Magyarországgal szemben az EU idén márciusban indított kötelezettségszegési eljárást. Brüsszel azt kifogásolja, hogy a magyar energiahivatal az uniós előírások ellenére nem működik függetlenül, illetve, hogy az energetikai szolgáltatók nem élhettek az őket megillető jogokkal, például a bírósági felülvizsgálat lehetőségével, de a tarifarendszer is problémás lehet.