Rézkori lelet útépítés közben

Forrás: NIF

-

A Kaposvárra vezető új, négysávos út előkészítésénél bukkantak a hatezer éves Balaton-Lasinja kultúra kincseire.


Ritka régészeti leleteket találtak a Kaposvár megközelítését támogató R67-es gyorsút Kaposfüred és Látrány elkerülő utak közötti szakasza nyomvonalának megelőző feltárásán – írja a Fonódó blog.


Magyaregres mellett nagy területen találtak rézkori, bronzkori, római kori, népvándorlás kori és Árpád-kori leleteket és településmaradványokat. A dombtetőn a kora rézkori Balaton-Lasinja kultúra (Kr. e. 4300–4000) települése helyezkedett el. A feltáráson az egyik épület alapárkában egy szájával lefelé fordított, ép fazekat találtak, az edényből összesen 974 tárgy került elő: 3 nagyméretű, rézből készült spirális karperec, 2 jellegzetes, dupla spirális, réz ruhadísz, 19 rézből készült spirális csövecske, 685 rizsszemnyi, henger keresztmetszetű rézgyöngy, 262 nagyméretű, többségében márványból, kis részben kagylóból és másféle kőzetből kifúrt és 3 korong alakú gyöngy.

A megtalált leletek jelentőségét az ékszerek értékén és mennyiségén túl egyrészt az adja, hogy ennél a népcsoportnál meglehetősen ritkák a hasonló kincsleletek, másrészt, az, hogy a lelet régészeti feltáráson került elő, így a kincs értelmezéséhez szükséges megfigyeléseket hitelesen el lehetett végezni.