Rezesová felvenné a magyar állampolgárságot

-

A kilencesztendős börtönbüntetését töltő Eva Varholíková-Rezesová – aki csaknem három éve négy halálos áldozattal járó autóbalesetet okozott – azt fontolgatja, hogy kérni fogja a magyar állampolgárságot – írja a nol.hu a Novy Cas nyomán.


A nol.hu-nak a volt kassai milliomos lányának rokonai is megerősítették, hogy fontolóra vette, felveszi a magyar állampolgárságot. Mindezt azért, hogy lányai – a 15 éves Alexandra és 6 éves Ella – ne csak havonta egy órát tölthessenek vele.


A Novy Cas azt írja: „Ha az elítélt magyar állampolgár lenne, akkor a hatályos törvények értelmében havonta többször is találkozhatnának, éspedig hosszabb időre. Ám ebben az esetben Eva Varholíková-Rezesovát a pozsonyi jogszabály alapján megfosztanák a szlovák állampolgárságától.”

Az állampolgárság felvételének elvileg nincs is akadálya, ugyanis jól tud magyarul, apai ágon a felmenői is magyar nemzetiségűek, valamint biztonsági kockázatot sem jelentene Magyarországnak. Az sem kizáró ok, hogy börtönviselt – írja a szlovák lap.

Rezesova 2012. augusztus 21-én BMW-jével az előtte haladó Fiatba ment bele. A helyszínen meghalt annak három utasa, illetve egy később, a kórházban. A szlovák milliomosnőről megállapították, hogy a baleset előtt alkoholt fogyasztott. Jogerősen végül tavaly szeptemberben ítélték el kilenc évre, feltételesen legkorábban 2018-ban szabadulhat.