Révfülöpön feltalálták az árusok nélküli vasárnapi piacot

-

Nem csak a CBA trükközik, lassan járvány lesz a vasárnapi zárva tartás alóli leleményes kibújásból. Révfülöpön például három „piac” is működik, az egyik tulajdonosa azt mondta, a helyi lapban keres árusokat, arról nem tehet, hogy egy sem jött eddig.


Ha valaki vasárnap reggel piacot keres Révfülöpön, papíron több lehetőség közül is választhat. Van például egy, ami egy étterem mellett működik, a tulajdonosuk is ugyanaz, és egészen pontosan úgy néz ki, mint egy kisbolt. Sok mindent lehet kapni, de kofától vásárolt friss zöldséget és gyümölcsöt biztosan nem.

Persze nem is ez volt a fő cél, a boltos bevallottan csak azért kérte a piaccá minősítést, hogy kinyithasson a hét végén is. Ottjártunkkor, most vasárnap ezt nem is titkolta, bár azt kérte, a nevét ne írjuk le.

Elmesélte, hogy a bolt előtt kijelölt hat helyet, ahova fel lehet állítani standokat, csak aztán nem jöttek az árusok. Nem csak aznap, amikor ott jártunk, hanem máskor sem. Pedig – mint mondta – adott fel hirdetést


a helyi képújságban, és a megyei lapban, de még nem jelentkezett senki, hogy ott árulná a dolgait.

De ez szerinte nem is kell, mert ahhoz, hogy piacként működjön, nincs szükség rá, hogy ténylegesen legyenek ott árusok. Ő az engedélykérelemben ugyanis hét árusítóhelyre vállalt kötelezettséget, ebből az egyik az üzlete. Mint mondta, négy dolognak kellett teljesülnie ahhoz, hogy piac legyen a területből:

  • pormentes, tiszta környezet,

  • vizesblokk,

  • mosdók kialakítása (erre az étteremben van lehetőség),

  • hulladéktárolók.


A vállalkozó által említett négy gyakorlati kritériumnál papíron azért jóval több kell a piaccá minősítéshez, a területnek hivatalosan meg kell felelnie a jogszabályban előírt építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, állat-egészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális örökségvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek, valamint rendelkeznie kell a tevékenység során képződő hulladékok elkülönített gyűjtését biztosító hulladéktárolókkal.


Munkatársunknak a boltos azt mondta, addig várt a piaccá minősítéssel, amíg véglegessé nem vált, hogy a Balaton nem kap mentességet a zárva tartás alól. Májusban adta be a kérvényét, és körülbelül pünkösd óta tartanak nyitva vasárnaponként, előtte 4-5 olyan hétvége volt, amikor be kellett zárniuk. Ellenőrök azóta még nem jártak nála egyszer sem.

A vasárnapi zárva tartás szerinte elhibázott dolog, mert az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy ha szeretnének valamit, arra ott van a bolt. Ettől megfosztani őket a nyaralásuk alatt teljesen értelmetlen. A balatoni régió szerinte azért egyedi, mert ide az emberek a nyári két hónap alatt jönnek, ekkor van a legtöbb bevétel, ebből tudja fenntartani az egész évet.

Az jó, hogy adventkor nyitva lehet vasárnaponként, de ezzel ő nem megy majd semmire, mondta. Azokat a híreket pedig nevetségesnek tartja, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt nőtt meg az üzletek forgalma. Szerinte azért nőtt meg, mert 2014-ben az első negyedévben még nem voltak NAV-hoz bekötött pénztárgépek, 2015-ben pedig már igen.


Kalács+könyv=piac

Nem kell messzire menni, hogy még a településen belül egy másik „piacot” találjunk vasárnap. A 71-es főút mentén, a vasútállomással szemben van egy Pólus Coop üzlet, előtte két bódéval: az egyikben könyveket árulnak, a másikban kürtöskalácsot. A Coop ötig van nyitva vasárnap, épp zárásra értünk oda. A bolt 200 négyzetméternél kisebb, de nem egy családi vállalkozásról van szó, és nem is csak családtagok dolgoznak ott. Azaz nem is lehetnének nyitva sima boltként, nekik is kiskapu a piacozás. Az ajtón lévő felirat alapján már az elmúlt két vasárnap is nyitva tartottak.

A könyvsátorban egy gimnazista korú fiú volt csak, aki éppen zárt. Azt mondta, az édesanyjáé az üzlet, máshol is árulnak sátorban könyveket, úgy emlékszik, itt július elseje óta vannak kint.


A könyvesbolt és a kürtőskalácsos


A kürtőskalácsos is bezárt már ekkor, az ottani eladó azt mondta, múlt héten nyitottak, ő úgy tudja, azért, mert a területből piac lett. Viszont nem idén vannak itt először, már tavaly is sütöttek ugyanitt kürtőskalácsot és a szomszédban szintén árultak könyveket, ugyanúgy mint idén. Az eladónő szerint Révfülöpön van egy harmadik hely is – azt mondta, az is egy Coop –, amelyik ezzel a piacos módszerrel tart nyitva vasárnap, ez azonban már szintén zárva volt, mire odaértünk.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Coopot üzemeltető céget, a révfülöpi polgármestert, alpolgármestert és jegyzőt is, de eddig nem válaszoltak.A piaccá nyilvánítási hullám a jelek szerint végigsöpör a Balatonon: az RTL Klub múlt héten számolt be arról, hogy Balatonakaliban és Balatonfenyvesen is piaccá nyilvánította magát egy-egy CBA, aztán a Népszabadság írta meg, hogy Fenyvesen egy málnaárussal sikerült kicselezni a vasárnapi zárva tartást.

A helyi településeket összefogó Balatoni Szövetségtől azt a választ kaptuk, hogy ők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy ilyen esetek előfordulnak, többről nem tudnak, de az ilyen hírek után biztos lesz néhány önkormányzat, amely tesz efelé lépéseket, „ha már akkora rajtuk a nyomás a lakosság részéről, hogy vásárolhassanak”, mondták.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szintén csak annyit mondott a VS-nek, nem tud arról, hogy máshol is lenne ilyen, „de most már majd lehet, hogy lesz”.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára sem tudta megmondani, hogy a tagvállalataik közül tervez-e hasonló lépést tenni bármelyik is, szerinte ez a cégek magánügye, ők pedig nem készítenek statisztikákat az átminősítésekről.


vasárnapi nyitvatatrás, Révfülöp, Balaton, Coop, piac


Megvannak a kereskedelem szabályai, azon belül az is, hogy mi felel meg piacnak, ha ennek eleget tesznek az említett CBA-k, akkor piacként működhetnek – mondta Vámos György. A kérdés az, hogy minden megfelel-e az előírásoknak, ugyanis ha nem, akkor a fogyasztóvédelemtől óriási büntetést kaphatnak, tette hozzá.

Az OKSZ főtitkára felidézte: a vasárnapi zárva tartás óta a tagok sok megoldásban gondolkoztak, de arról nem nyilatkozott, hogy ezekből bármi megvalósult-e. Az Index azt írta, a Tesco felkérte az OKSZ-t, hogy a nemzetgazdasági tárcától kérjenek állásfoglalást a jelenségről. A lap szerint a Fidesz egyik befolyásos politikusa azt mondta, már korábban is jelezték a CBA-nak, hogy „ne ugráljanak már”, és remélik, hogy hatósági vizsgálat és büntetés követi majd ezt az akciót.

A CBA-t is megkerestük, Fodor Attila kommunikációs igazgató annyit mondott, nincs információja arról, hogy a franchise-ukhoz tartozó más boltok is éltek volna a piaccá válás lehetőségével, ahogy azt sem tudja, hogy gondolkoznak-e ilyenen. Az Aldit, a Lidlt és a Coopot is megkérdeztük minderről, csak a Lidltől kaptunk választ, tőlük is csak annyit, hogy nem kívánnak nyilatkozni. (Frissítés: Az Aldi is válaszolt kérdéseinkre, amit itt olvashat.)

Az engedélykérelmek a kormányhivataloknál futnak össze. A mindezt koordináló Miniszterelnökség a hét közepére ígért választ arra, hogy hány átminősítési eljárás indult az utóbbi időszakban.


három dolog kell

A szabályozás szerint azok az üzletek, amelyek egy piacon vannak, nyitva lehetnek vasárnap is, így Budapesten a Fény utcai piacon, a Lehet téri piacon valamint a Fehérvári úti piacon is.

A szabályozás életbe lépése előtt már volt szó arról, hogy egyes bolttulajdonosok ehhez hasonló módon kerülhetik ki a vasárnapi zárva tartást, vagyis, hogy azt a területet, amelyen a boltjuk fekszik piaccá nyilvánítják. Ehhez három dolog kell:

  • a településrendezési terv adjon erre lehetőséget;

  • a megfelelő szakhatósági engedélyek megszerzése – ezekről fentebb írtunk bővebben

  • a helyi jegyző engedélye.

Ha ez megvan, akkor már működhet is a piac. Vagyis bolt.