Révész Máriusz harmadik rendszámot rakatna az autókra

Fotó: Photononstop / Alain Le Bot

-

Megoldják a hátsó bringatartók problémáját.


Még a télen legálissá teszik a harmadik rendszámot – mondta egy háttérbeszélgetésen Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.


A jelenlegi szabályozás szerint ha valaki az autó hátsó részére (ajtókeretre, vonóhorogra) szerelhető kerékpártartón szállít biciklit, és az eltakarná a rendszámtáblát, úgy szabályos, ha azt átszerelik a tartóra vagy a bringára – írja a Velo.hu. Állítólag azonban ilyenkor esetleg megbüntetik az embert a hatósági jelzés jogosulatlan eltávolításáért, vagy ha kézzel írjuk föl egy papírra, akkor hamisításáért.

De ha nincs is büntetés, a szerelgetés fáradalmait meg lehet spórolni egy harmadik rendszámmal, ez a megoldás azonban jelenleg még tilos.

Révész már korábban, Dobogókőn is beszélt a kerékpárútprogramról, most azt mondta, a következő években 50-100 milliárd forint juthat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére.

A napokban a kerékpározás feltételeit javító több javaslatot is a kormány elé terjesztettek. A kerékpárutak fenntartását és működtetését is szeretnék szabályozott keretek közé szorítani. Ezért az javasolják a kormánynak, hogy a települések határain kívül eső kerékpárutakat a Magyar Közút Zrt. üzemeltesse. Erre a célra jövőre valamivel több mint 2 milliárd forint költségvetési forrás lenne szükséges, a szakértői számítások szerint – mondta a kormánybiztos.