Revansot vesz a magyar államon a Munkácsy-kép tulajdonosa

Forrás: MTI/Soós Lajos

-

Pákh Imre elviszi a Golgotát Debrecenből.


Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből – közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa. A New Yorkban élő magyar származású műgyűjtő elmondta: döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

„Azért kényszerülök erre a számomra is szomorú lépésre, mert a jegybank képviselői hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak, hogy tárgyalásos úton megegyezzünk. Igyekezetük arra korlátozódik, hogy erőnek erejével akarják Magyarországon tartani a festményt, s ezért a védetté nyilvánítás sincs ellenükre” – mondta a Golgota tulajdonosa. Pákh Imre szerint ez hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Angi János korábban elmondta: az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre telefonon hívta fel őt a napokban, és közölte azt a szándékát, hogy a hónap végén elviszi a Golgotát, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal.

„Arra kértem Pákh Imrét, hogy szándékát írásban küldje el, és csatolja mellé a Forster Központ műtárgyfelügyeleti irodájának határozatát, amelyben engedélyezik a kép elvitelét” – mutatott rá Angi János. (A festmény védetté nyilvánítási folyamatának időszakában kizárólag a Forster engedélyével lehet a képhez nyúlni.) Hozzátette: e nélkül az engedélyező határozat nélkül a festményt le sem vehetik a kiállítóterem faláról.

Angi János tájékoztatása szerint azóta Pákh Imre semmilyen írásos formában nem kereste meg a múzeumot. Munkácsy Krisztus-trilógiájának három festménye – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo – továbbra is együtt látható a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum szóvivője szerda délután arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán megérkezett a múzeumba Pákh Imre levele, amelyben tájékoztat: augusztus 31-én elviteti a Golgotát a múzeumból.

Pákh Imre egyeztetett a Forster központ vezetőjével, L. Simon László államtitkárral és Papp László debreceni polgármesterrel, akik egyértelművé tették, hogy tulajdonosként rendelkezhet a Golgota elviteléről. Pákh Imre egyelőre Magyarországon belül, egy raktárban helyezi el a festményt. Hozzátette: csütörtökön értesíti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy a Golgotával kapcsolatos tárgyalásokat befejezettnek tekinti. Ugyanakkor, ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre – tette hozzá Pákh Imre.

A képtulajdonos az ügy hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt ígér a Golgotáért, miközben 10 millió dolláros vételi ajánlata van egy külföldi vevőtől. „Őszintén reméltem, hogy nem esik szét a magyar festőfejedelem fő műve, a Munkácsy-trilógia, amelynek egyben tartásáért már sokat tettem, de nincs más választásom. Május vége óta hiába vártam, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, a jegybank képviselői egyetlen lépést sem tettek a megegyezés érdekében” – mutatott rá a műgyűjtő.

Végezetül emlékeztetett rá: az elmúlt több mint egy évtizedben ingyen bocsátotta a Déri Múzeum rendelkezésére a Golgotát, miközben a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárt kért és kapott a Krisztus Pilátus előtt című képért.