Rétvári szerint fejlesztés oldja meg a pszichiátriai ellátás gondjait

Fotó: MTI / Németh György - illusztráció

-

Tíz napja számolt be róla az RTL Klub, hogy nincs elég orvos, a nővérek 210 órát is dolgoznak havonta a dél-pesti kórház pszichiátriáján, ahol hat szakorvos mondott fel még januárban, és ahol lehangoló állapotok uralkodnak. Az Emmi egy képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint 11 milliárdos fejlesztés várható a pszichiátria területén.


Kunhalmi Ágnes azt szerette volna megtudni, hogy mi lesz a dél-pesti pszichiátriai betegekkel, illetve mit tesz a kormány azért, hogy ők megfelelő pszichiátriai ellátáshoz jussanak.


A képviselő sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a Jahn Ferenc Kórház pszichiátriai részlegében meglévő 300 ágyból hetvenötöt kényszerből elzártak a betegek elől, mert nincs hozzá sem orvos, sem nővér.


A helyzet kezelhetetlenségét jól mutatja, hogy március 15-vel a Jahn Ferenc-kórház megszüntette az akut betegfelvételt. Ennek következtében a jövőben a XVIII . kerületieket a lerobbant és a magatehetetlen betegek kikötése miatt eljárás alá vont Merényi kórházba irányítják

– írta a képviselő.

A kórház tíz napja közleményt adott ki arról, hogy valóban van „átmeneti orvoshiány”, de a kórház területi ellátási kötelezettségéhez tartozó betegek tervezett felvételét, valamint a pszichiátriai rehabilitációs ellátásokat „zavartalanul” biztosítják.

Ugyanakkor


a létszámhiánnyal küzdő pszichiátriai osztályra sürgősségi ellátás keretében 2016. március 16-tól ideiglenesen nem érkeztek betegek, hanem más fővárosi kórházba irányították őket,

de ez a kórház szerint ilyenkor szokványos eljárás.

„Az I. számú Pszichiátriai Osztály kórtermei hat-, illetve kétágyasak, saját vizes blokkal nem rendelkeznek, az épület 30 éves, átfogó felújítására még nem került sor, állapota ennek megfelelő, nem rosszabb és nem jobb, mint a fővárosi kórházaké általában” – írta a kórház, feltehetően arra reagálva, hogy az RTL Klub rejtett kamerás felvételein penészes mosdó, beázott plafon látszott, valamint az, hogy például a zuhanyzók sem függönnyel, sem fallal nincsenek elválasztva.

Kunhalmi Ágnes kérdésére az egészségügyi miniszter nevében Rétvári Bence államtitkár lényegében azt válaszolta, hogy az ellátással minden rendben van illetve lesz, mert a „pszichiátriai, addiktológiai szakterületen a kormány eddig is rendkívül jelentős, átfogó fejlesztéseket hajtott végre”, jelentős béremelés is történt, és további fejlesztések várhatók 11 milliárd forint értékben.