Rétvári: széles körű felhatalmazást kapott a Kúria

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi / VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

A közigazgatási minisztérium államtitkárának az a legfontosabb, hogy vizsgálni lehet például a banki tájékoztatást, a tisztességtelen feltételek pedig megváltoztathatók.


Rétvári Bence az M1 Este című műsorában úgy vélte, az Európai Bíróság döntése alapján az árfolyamrés kérdése is a korábbinál szélesebb jogkörben vizsgálható.

Szerinte az az irány, hogy nem elég valamit apró betűvel feltüntetni, hanem egyértelműnek kell lennie egy általánosan tájékozott és ésszerűen körültekintő fogyasztó számára is, hogy milyen díjat, költséget kell fizetnie.

Először a Kúriának kell fontos döntéseket meghoznia és kiegészítenie a tavalyi jogegységi döntését; amint ezek megvannak,  utána heteken belül benyújtják azt a javaslatot a parlamentnek, amely véglegesen kivezet minden ingatlanvásárlási célból felvett devizaalapú jelzálogkölcsönt.

Szerdán nyújtotta be a kormány a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbító törvényjavaslatot, amelynek alapján nem kerülhetnek utcára a devizahitelesek, amíg a helyzetet nem rendezik az előbb említett jogszabállyal.


A devizahitel-szerződésnek érthetőnek és tisztességesnek kell lennie, ha pedig nem az, a bíróság a tisztességtelen kikötést helyettesítheti egy jogszerűvel, ahelyett, hogy megsemmisítené a szerződést – így döntött több mint egy év után az Európai Bíróság. Bár a Kúria konkrét ügyben várt eligazítást, az Európai Bíróság jogértelmezési határozatot hozott. A Magyar Bankszövetség és a Kúria még értelmezi az Európai Bíróság ítéletét. Utóbbi sajtóosztálya az MTI-vel közölte, a Kásler-perben még az ítélkezési szünet előtt dönthetnek, a jogegységi határozatot viszont valószínűleg csak ősszel egészítik ki.