Rétvári Bence: Ellenzem a halálbüntetést

-


Miközben az EU-ban is zúgolódnak Orbán Viktor halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései miatt, a KDNP alelnöke, Rétvári Bence a párt honlapján tette közzé álláspontját a kérdésről. Mint írja, "kereszténydemokrata politikusként az élethez való jogot abszolút korlátozhatatlannak tartom, ezért ellenzem az aktív eutanáziát, az abortuszt, a halálbüntetést és a háborús agressziót. Hitem szerint az életet Istentől kaptuk, ezért mi emberek nem dönthetünk róla."

Megjegyzi, hogy a halálbüntetéssel kapcsolatos állásfoglalás jellemzően nem pártszimpátiához kötődik, és "A Fidesz-KDNP frakciószövetségen belül mindig is voltak és mindig is lesznek támogatói és ellenzői a halálbüntetésnek."

A kaposvári gyilkosságra utalva azonban leszögezi, hogy "a brutális bűnesetek érthető módon, joggal sokkolják a jóérzésű embereket, ezért is fontos megvizsgálni a büntető jogszabályok további szigorításának lehetőségeit. A halálbüntetésről folytatott vitáknak időről időre helye van, mert fontos, hogy ebben a sarkalatos kérdésben mindenki állást tudjon foglalni, és a véleményét a döntéshozóknak el tudja mondani."