Rétvári a KDNP-vel együtt a halálbüntetés ellen kampányol

Fotó: VS.hu/Balkányi László / István Hajdu

-

Az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést - mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára.


Ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette ki a KDNP-s politikus. A politikus szerint mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét.

Az EMMI parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, az elmúlt öt évben több területen is szigorították a büntető törvénykönyvet. Bevezették a három csapás törvényét, bővítették a jogos védelmi helyzetek körét, bevezették a tényleges életfogytig tartó büntetés lehetőségét. Mint mondta, a kaposvárihoz hasonló brutális bűncselekmény után sokakban megfogalmazódik, hogy még tovább kellene szigorítani a Btk.-t, és a KDNP is ennek pártján van.


„Ugyanakkor nekem személyesen, keresztény emberként az az álláspontom, hogy magát az életet nem mi adjuk másnak, hanem a Jóistentől kapjuk, és amit ő ad, azt ember ne vegye el”

– mondta Rétvári Bence.


Hozzátette: az egyházi álláspont is az, hogy az élet abszolút korlátozhatatlan. „Mi kereszténydemokraták ezért vagyunk ellene akár az aktív eutanáziának, az abortusznak, a háború indításának vagy a halálbüntetésnek is” – jelentette ki. Rétvári hangsúlyozta: meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy élete végéig megbánja a bűncselekményét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következményeket ne kellene viselnie.

A KDNP alelnöke a halálbüntetésről szóló társadalmi vitát szükségesnek tartja.