Rétvári: A Fidesz nem buzdított utcai demonstrációra 2006 szeptemberében

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, 2006-ban spontán alakultak az események.


Rétvári Bence szerint Gyurcsány Ferenc 2006-ban „jogsértést jogsértésre halmozott”, zárt ajtók mögött beismerte, hogy megtévesztette a közvéleményt, és amikor ez nyilvánosságra került, október 23-án  jogsértő módon léptek fel a békés megemlékezőkkel szemben. A Fidesz-KDNP viszont semmilyen törvénytelenséget nem követett el – közölte a politikus.

Rétvári Bence szerint a jelenlegi kormánypártok semmilyen utcai demonstrációra nem buzdítottak szeptemberben, októberben pedig a forradalom évfordulójára emlékeztek.

A jelentéssel kapcsolatban azt mondta, a titokgazda dönti el, mit hoz belőle nyilvánosságra. A kormánypártoknak az a legfontosabb, hogy minél több törvényesen megismerhető adat legyen nyilvános, mert szerinte a legnagyobb hazugság lepleződött le egy szocalista miniszterelnök részéről. Ő már egyébként azt is előrelépésnek tartja, hogy a közvélemény ennyit megismerhetett.


AVH: Gyurcsány tudtával került nyilvánosságra a felvétel

Az Alkotmányvédelmi Hivatal péntek este hozott nyilvánosságra két részjelentést. (Ezeket itt és itt érhetik el.) Az egyikből kiderül, hogy egy MSZP-s politikus szivárogtatta ki az őszödi beszédet, aki Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és a szocialista frakcióval egyeztetve szervezte meg a hanganyag nyilvánosságra hozását. Eduardo Rózsa-Floresnek is szerepe volt az ügyben, a részletekről is ő beszélt. Kiderült például, hogy Fidesz-irodában másolták a hanganyagot, és több médiumnak is el akarták küldeni. Az álnéven emlegetett Flores szerint a kormány azért akarta nyilvánosságra hozni a felvételt, hogy időt nyerjen, elterelje a figyelmet a költségvetési vitáról, és rávilágítson az ország rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalba azért vonták be a Fideszt/ellenzéket, mert túl sok idő telt el a beszéd elhangzása óta.

Gyurcsány lelkiismerete tiszta

Gyurcsány Ferenc tagadta, hogy hozzájárult volna a felvétel nyilvánosságra hozásához. Szombat délelőtt a Facebookon reagálva azt írta, „Pintér manipulál, rosszabb esetben hazudik”. A teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát követelte. Abból ugyanis szerinte kiderül, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosították és juttatták el a médiához. Szerinte a Fidesz így készítette elő a 2006-os zavargásokat. Később az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, az első, „Gyümölcsöskert” nevű jelentés megfelel a valóságnak, de az Eduardo Rózsa-Floresről szóló részből egy szó sem igaz. A volt miniszterelnök azt állítja, ő sem láthatta az összegző jelentést, de abból az derül ki, hogy a Miniszterelnöki Hivataltól szivárgott ki az őszödi beszéd. Az ő lelkiismerete tiszta, 97 százalékos biztonsággal tudja, ki volt a kiszivárogtató, de nem mondja el. Ezt nem tette meg korábban sem, két férfiről és egy nőről beszélt. Bajnai Gordon akkori miniszterelnök közleményben azt írta, ő látta a végleges jelentést, az nem azonos azzal, amit most nyilvánosságra hoztak, „annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot”. Bajnai szerint a kormányzat törölte a jelenlegi kormányzati politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, és felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt akarja manipulálni, ezt ő törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartja. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté szerint „Gyurcsány még a hazugságbeszédről is hazudik”. A politikus szerint nem használják fel kampánycélokra az Alkotmányvédelmi Hivatalt. Visszautasította azt a felvetést, hogy a jelentés részleges publikálása nem segíti az igazság kiderítését. A pártreakciókat részletesebben itt olvashatja el.