Rettenetesen égő a magyar klubfoci

Fotó: MTI / IllyÈs Tibor

-

Csak a 33. helyen szerepel az európai mezőnyben a magyar klubfoci. Még Liechtenstein is előrébb van, pedig csak egyetlen csapatot indított legutóbb a nemzetközi mezőnyben.


Liechtenstein területe 160 négyzetkilométer, a lélekszáma 37 ezer. Egy átlagos budapesti kerületben kétszer ennyien élnek, és ilyenből van 23. Mégis: az UEFA legfrissebb ranglistáján, amelyet a tagországok európai kupaszereplése alapján készít, Magyarországot megelőzi Liechtenstein.

A magyar focihoz szokott szurkolót nem sok mindennel lehet sokkolni, ez a lista azonban átviszi az ingerküszöböt. Mi az ördögöt keres Liechtenstein, ahol nincs is profi foci, a stadionok és akadémiák földje, Magyarország előtt?

Nos, egyetlen profi csapatuk mégiscsak van: a svájci első osztályban szereplő FC Vaduz. És ez elég is, hogy az elmúlt öt év teljesítménye alapján a törpeállam előrébb végezzen Magyarországnál. A Vaduz a mostani szezont veretlenül tudta le Európában: négy győzelme mellett két döntetlent játszott, a svájci Thun idegenben lőtt góllal ejtette ki.

A négy magyar kupacsapat (Videoton, FTC, Debrecen, MTK) összesen pontosan ugyanennyi győzelemre volt képes, játszott öt döntetlent, begyűjtött kilenc vereséget. Ezzel az UEFA listáján 9875 pontot gyűjtött. A Vaduz 10 500-at. 0-1.Ám ne csüggedjünk, az adatsorban akár a fejlődés jeleit is felfedezhetjük. A mélypont ugyanis a 2013/14-es idényben volt, amikor a 44. helyen zártak a magyar csapatok, nemhogy Liechtenstein, de Örményország és Luxemburg mögött is – és pontosan egy szinten Máltával, a Feröer-szigetekkel és Észak-Írországgal, egyaránt 875 ponttal.

Mégis, mi történt 2013 nyarán? A BL-selejtezőben a Győr oda-vissza kikapott a Maccabi Tel-Avivtól, az EL-selejtezőben a Videoton otthon ugyan megverte a Mladost Podgoricát, de idegenben lőtt góllal a montenegróiak mentek tovább, a Honvéd kiütötte a szintén a montenegrói Celik Niksicet, hogy a következő körben kettős vereséget mérhessen rá a Vojvodina, míg a Debrecen egy sima 5-2-es kiesésre volt jó a Strömsgodset ellen. Öt párharc, egy továbbjutás, négy kiesés.

Készült külön rangsor is a klubcsapatok számára, ezen legjobb magyarként a Videoton a 193. helyen áll, a Debrecen a 211., a Ferencváros a 318., a Győr a 319., a Diósgyőr a 342., a Honvéd a 343., a Paks a 345., az MTK a 362., és még a Kecskemét is befért a 365. helyre.