Rettenetesen büdös virágok nyílnak

Fotó: MTI/EPA / Jim Lo Scalzo

-

Ha valaki egyszerre három virágzó titánbuzogányt akar látni, annak Washintongba kell menni.


Orrfacsaró bűzfelhő lengi be a napokban a washingtoni Capitolium közelében lévő botanikus kertet: három gigantikus titánbuzogány (Amorphophallus titanum) kinyílása tartja izgalomban a dolgozókat és a látogatókat.

Az USA Botanikus Kertjének szóvivője, Ray Mims szerint ez az első alkalom, hogy egy észak-amerikai intézményben majdnem egyidejűleg nyílik három titánbuzogány. A virág alakja – és elnevezése is – a fölmeredő hímvesszőre emlékeztet.

Az óriás kontyvirágnak is nevezett növények 5-12 évesek és mindegyikük most nyílik először. Az egyik példány vasárnap kinyílt, a másik kettő virágzása augusztus 22. és 30. között várható. A legnagyobb növény nagyjából 2,13 méter magas.

A Botanikus Kert egészen este 10-ig nyitva tart ezekben a napokban, hogy minden érdeklődő meg tudja csodálni a titánbuzogányokat, amelyeknek virágzását élőben is közvetítik.

"Ha az ember a növény közelében áll, szüksége van egy gázmaszkra. Ez tényleg a növények birodalmának rocksztárja" – mondta Todd Brethauer, a kert önkéntese, aki egy üvegben hordozza a titánbuzogány szagmintáját, hogy megmutathassa azt a látogatóknak.

Az Amorphophallus titanum szagát a rothadó hús, a büdös zokni, a fokhagyma és a használt pelenka együtteseként jellemzik. A különleges illatorgia vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, és elriasztja a kártevőit.

Az USA-ban gyakori jelenséggé vált a titánbuzogányok nyílása, mivel egyre több amerikai intézmény tart ilyen növényeket, a washingtoni botanikus kert például 15-16-ot. A titánbuzogány természetes élőhelye Szumátra nyugati részére korlátozódik. A növény magassága elérheti a három métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilogrammot.