Retteg a pókoktól? A virtuális valóság ebben is segíthet

Fotó: iStockphoto / Schumaher

-

Ausztrál kutatók szerint olcsón is megszabadulhatunk a hétköznapi fóbiáktól.


A kereskedelmi forgalomban elérhető VR-rendszerek segíthetnek legyőzni a fóbiákat, például a nyilvánosság előtti beszédtől, a magasságtól vagy a pókoktól való félelmet. A Melbourne-i Egyetem kutatói az Oculus Rift és a HTC Vive VR-rendszereket alkalmazva bizonyították be, hogy a virtuális valóság olcsó és hozzáférhető megoldást jelenthet a mentális egészséggondozás terén.

A virtuális valóság lehetővé teszi a nyilvánosság előtti beszédtől vagy a pókoktól rettegő emberek számára, hogy irányított környezetben nézzenek szembe a félelmeikkel – mondta Greg Wadley, az egyetem technológusa. A következő nagy lépés az lesz, hogy személyes terápiával egybekötve alkalmazzák a technológiát például depresszióval vagy pszichózissal küzdő pácienseknél.


Az ember gyakorlatilag vizualizálhatja a gondolatait és az érzéseit, amelyekkel így szembe tud nézni, kezelni tudja őket

– mondta Wadley.

A kezdetleges, több ezer dolláros VR-rendszereket már évtizedek óta használják a repüléstől félő páciensek kezelésére, ám a fejlettebb és olcsóbb új rendszerek számos fóbia kezelésére alkalmasak lehetnek.