Részvétét fejezte ki a pápa a terrormerénylet sújtotta országoknak

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Franciaországnak, Tunéziának és Kuvaitnak a pénteken elszenvedett terrorista támadások miatt, ebben ismét elítélte az erőszakot, és a békéért imádkozott - közölte vasárnap a Vatikán.


Az egyházfő a táviratban - amelyet a Vatikán második számú embere, Pietro Parolin bíboros írt alá - kifejezte együttérzését a sebesültekkel és az áldozatok hozzátartozóival, valamint erőt, vigaszt kért számukra az istentől megpróbáltatásaikban.


Különösen véres dzsihádista támadások kísérték a muzulmánok számára szent hónap, a ramadán pénteki napját: Tunéziában 38 halálos áldozatot szedett egy fegyveres támadás két szálloda ellen; Franciaországban lefejeztek egy vállalkozót; Kuvaitban 27-en vesztették életüket egy mecset elleni öngyilkos merényletben, és Szomáliában katonák tucatjait mészárolták le. Szomáliába nem küldött a pápa részvéttáviratot.


A merényletsorozat három nappal azután történt, hogy az Iszlám Állam felhívást tett közzé, amelyben arra buzdította világszerte a muzulmánokat, hogy a - június 17. óta tartó - ramadán ideje alatt vegyenek részt a „hitetlenek" ellen vívott „szent háborúban".