Részletesen rendelkezett az Iszlám Állam a szexrabszolgáiról

Fotó: NurPhoto / Gail Orenstein

-

Külön szabályozták, ki használhatja szexuálisan a foglyokat. Ez bizonyítja azt, amit régóta állítanak a jogvédő szervezetek. A dokumentumot állítólag az amerikai különleges erők zsákmányolták.


Hátborzongató dokumentumot ismertetett a Reuters hírügynökség az Iszlám állam nevű terrorszervezet mindennapjairól: egy úgynevezett fatvát, vagyis vallásjogi döntést, rendelkezést, amely részletesen szabályozza, hogyan használhatják a dzsihadista harcosok a fogságukba került, rabszolgaként kezelt nőket. A dokumentumot a Reuters szerint az amerikai különleges erők foglalták le sok más irattal együtt, amikor májusban rajtaütöttek egy vezető iszlamistán Szíriában.

A januárban kelt, az Iszlám állam egyik bizottsága által kiadott fatva a saríjára, az iszlám jogra hivatkozva egyebek mellett megtiltja, hogy apa és fia ugyanazzal a rabszolganővel létesítsen szexuális kapcsolatot. Ugyanígy, ha egy dzsihadista harcos az anyát és lányát egyszerre birtokolja rabszolgaként, akkor csak egyikőjükkel létesíthet szexuális kapcsolatot. Más esetben viszont, ha több tulajdonosa van egy fogolynak, mindnek joga van közösülni vele.

Emberjogi szervezetek és az ENSZ régóta azzal vádolják az Iszlám Államot, hogy rendszeresen rabol el nőket, sőt, gyakran 12 éves lányokat is, hogy szexrabszolgaként tartsa őket, illetve ezzel jutalmazza harcosait. A legtöbb áldozat a jazidi kisebbséghez tartozik. A Human Rights Watch áprilisi jelentése szökött foglyok beszámolói alapján azt írja: a rabok gyakran csoportos nemi erőszaknak és szexuális kizsákmányolásnak vannak kitéve.

Abdel Fattah Alavari, az egyiptomi Al-Azhar Egyetem teológiai karának dékánja, az iszlám jog szakértője szerint a fatvának semmi köze az iszlámhoz, szándékosan félreértelmezi a vallás tanításait. Az iszlám szerinte épp a rabszolgák felszabadítását hirdette. Keletkezése idején ez létező gyakorlat volt: mind a korai kereszténységben, mind a görög, római vagy perzsa civilizációban bevett gyakorlatnak számított.