Három járattal indul újra a brüsszeli reptér

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Vasárnap, a terrortámadás óta először, három járat felszállhat a brüsszeli Zaventem repülőtérről – közölte honlapján a repülőtér. Először csak három járat száll fel, majd a következő napokban fokozatosan egyre több gépet indítanak.


Arnaud Feist, a repteret üzemeltető vállalat igazgatója szombaton tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy részlegesen újranyitják a Zaventemet. Vasárnapi közleményük szerint először a Brussels Airlines három járata indul el, melyek úti célja Faro, Torinó és Athén. A következő napokban a tervek szerint a reptér fokozatosan éri el ideiglenes kapacitásának maximumát, az óránként 800 induló gépet.


A repülőtéren, amelyet egyelőre csak autóval és taxival lehet megközelíteni, fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. Az érkező járműveket szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják, az utasok pedig csak a papírjaik ellenőrzése és a csomagjaik átvizsgálása után léphetnek be a terminálba.

Zaventem Európa egyik legnagyobb repülőtere: a merénylet előtt évente 23,5 millió utast szolgál ki, valamint 489 ezer tonna teherszállítmány haladt át rajta. Hetvenhét különböző légitársasággal 226 úti cél érhető el az Európai Unió és a NATO székhelyének is otthont adó belga főváros nemzetközi repülőteréről.

A március 22-én elkövetett robbantásos merényletek után zárták le a repülőteret, a gépeket pedig Amszterdamba, Liege-be és más városokba irányították át.