Részegségével mentené magát a Buda Cash volt vezére

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Nem győzte meg az ügyészséget a Buda Cash volt vezérének magyarázata, hogy hét évig részeg volt. A szakértő szerint tudta, mit tett.


Hiába hivatkozott krónikus alkoholizmusára Pintér Zoltán, Buda Cash alapítója, vezérigazgatója a júniusban kezdődő büntetőeljárásban, a milliárdos sikkasztásnak, csalásnak és más bűncselekményeknek ettől függetlenül is tudatában volt. Pintér azzal védekezett, hogy fogalma sem volt, mi is történik a cégében, ám az igazságügyi elmeorvosi szakértő véleménye szerint nem volt kóros elmeállapotú – írta a Világgazdaság.

Pintér ezzel valószínűleg nem tudja elhárítani a saját felelősségét abban, hogy a vádirat szerint társaival – Varga Péter, Tölgyesi Péter, Gyarmati János és Pál Gyula – 2007. április 16. és 2014. május 28. között több mint 40 milliárd forint értékű ügyfélvagyont sajátjukként kezeltek. Pintért az ügyészség azzal vádolja, ő határozta el, hogy az addig felhalmozott értékpapír- és pénzhiányt úgy fedezik majd, hogy „az ügyfeleik között található takarékszövetkezetekben tulajdoni részesedést és döntéshozói, irányítói pozíciót szereznek, így rendelkezni tudnak a betétesek vagyona felett”.


A hoppon maradtak


A Buda-Cash igazgatósági tagjai 2008-ra már tulajdonrészt is szereztek a DRB jogelődjeiként működő takarékokban, így onnan jutottak megfelelő mennyiségű tőkéhez. Az ügyek azonban nem mentek túl jól, így a DRB-bankcsoport 66 milliárd forintos kárt szenvedett, a DRB a brókerek tevékenysége következtében elvesztette saját és betétesei vagyonát, majd fizetésképtelenné vált.

A vád szerint az ügyfélvagyon jogtalan használatára épülő rendszer már 1998 januárjától működött. Akkor hozták létre az első kamuszámlát a Jackson Brothers International Corporation névre, amelyet később a Torma József, 2007. április 5-től pedig a Karácsony Miklós névre írtak át. Sem a cég, sem a magánszemélyek nem voltak valósak, a kamuszámlára az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy „a fiktív ügyfél nevében a Buda-Casht pénzhez és értékpapírokhoz juttató tranzakciókat tudjanak lebonyolítani”. Mindezekkel a vád szerint a brókerek 115 milliárd forintos kárt okoztak. Ha a bíróság bűnösnek találja Pintért és társait, akár 25 év börtönbüntetést is kaphatnak.