Részeg sofőr vitt magával 25 embert a halálba

Fotó: XINHUA / photomall

-

Rövid idő alatt rengeteget ivott. Lehet, hogy öngyilkos akarta lenni.


Ittas volt a tajvani sofőr, amikor a múlt héten autóbusza kiégett a taojüani repülőtérre vezető autópályán - állapította meg a vizsgálat. A buszon 24 kínai utas utazott: a helyi idegenvezetővel és a sofőrrel együtt valamennyien meghaltak.

Az ügyészi vizsgálat és a törvényszéki boncolás szerint a Szu Ming-cseng vérében talált alkohol 1,075 mg/l ezreléknek felel meg. Ez többszöröse a Tajvanon megengedett 0,25 mg/l ezrelék levegőalkohol-koncentrációnak. Ezért azt valószínűsítik, hogy a sofőr rövid idő leforgása alatt nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott.

Mivel hivatásos gépkocsivezetőről van szó, a mért alkoholszint bűncselekménynek minősül, és a helyi törvények szerint két év börtönnel lenne büntethető.

A nyomozók igyekeznek azt is kideríteni, hogy mikor, hol és miért ihatott a sofőr a munkakezdés előtt. Arra is választ keresnek, hogy miért volt a sofőrülés mellett és a csomagtérben több műanyag benzines palack.

A busznak öt vészkijárata volt, de egyik ajtó sem nyílt ki, amikor a jármű a szalagkorlátnak ütközött és az eleje lángra lobbant. Utólag megállapították, hogy az ajtók elvben belülről nyithatók lettek volna.

Az ügyész nem zárta ki az öngyilkos-gyilkosság lehetőségét.

Az áldozatok közül, akik egyhetes kirándulásuk utolsó napján mentek a repülőtérre, három tizenéves is volt. A 24 turista az északkelet-kínai Liaoning tartományból érkezett, hamvaikat hazaszállították. A családok - egy kivétellel - elfogadták az 58,5 millió forintnak megfelelő kártérítést.