Rést ütöttek a brókerbotrány kulcsszereplőjének pajzsán

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Hosszú pereskedés után a bíróság úgy döntött, a Quaestor-botrányban is emlegetett Magyar Nemzeti Kereskedőháznak nyilvánosan is el kell számolnia pénzköltéseiről. A kereskedőház eddig a neki kedvező bírósági ítéletekre hivatkozva nem árulta el, mire költi az államtól kapott milliárdokat.


Kellemetlen helyzetbe hozta a bíróság a jelentős közpénzből üzletelő Magyar Nemzeti Kereskedőházat (MNKH). A Pesti Központi Kerületi Bíróság június 5-i ítéletében kimondta, hogy a társaságnak eleget kell tennie a Vácért Lokálpatrióta Egyesület kérésének, el kell árulnia, hogy kikkel, milyen szerződéseket kötött ötmillió forint alatti értékben.

Szabó Gábor, az egyesület ügyvédje lapunknak azt mondta: a bíróság azt vizsgálta, a kért adatok üzleti titoknak minősülnek-e, kiadásuk gazdasági versenyhátrányt jelentene-e az MNKH részére. Az első fokon eljáró bíróság a civil szervezetnek adott igazat. Az ítélet még nem jogerős, az MNKH vélhetően fellebbez az ügyben.

A kereskedőház neve a brókerbotrány miatt bukkant fel az elmúlt hónapokban a hírekben: a sajtó azt akarta megtudni, hogy az MNKH-nak hogyan sikerült néhány nappal a Quaestor bedőlése előtt kimenekítenie a brókerháznál tartott 3,8 milliárd forintját.

Ugyanakkor a külügyminisztérium alá tartozó, külföldön magyar termékeket árusító társaság a működésére vonatkozó titkolózásával is magára vonta a figyelmet. Több újságírói megkeresést, köztünk lapunkét is, azzal hárítottak el, hogy hiába működnek közpénzből, nem kezelnek közérdekű adatokat. Éppen ezért működésükről nem akarnak részleteket elárulni.

Az MNKH az elutasító válaszokban a Fővárosi Törvényszék tavalyi, jogerős ítéletére hivatkozott. Ez azt mondta ki, hogy csak az értékpapír és a társasági részesedés tekinthető állami vagyonnak. A Fővárosi Törvényszék logikája szerint a kereskedőháznál egyik sem áll fenn, tehát nem állami vagyonnal gazdálkodnak, így közérdekű adatot sem kezelnek. A per a Vácért Lokálpatrióta Egyesület adatigénylése miatt indult. (Az ügyről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)

Ezt az ítéletet idén márciusban a Kúria hatályon kívül helyezte. A Kúria szerint a kereskedőház állami vagyonnal gazdálkodik, közfeladatot lát el. A Kúria annak eldöntését az első fokú bíróságra bízta, hogy az igényelt adatok üzleti titoknak számítanak-e, vagy sem. Most a bíróság úgy döntött, hogy nem, ezzel igazat adva a civil szervezetnek.

A mostani ítélet azért is érdekes, mert a VS.hu – a TASZ jogi segítségével – szintén pert indított az MNKH ellen. Munkatársunk azt szerette volna megtudni, hogy a 25 különböző országban létrehozott kereskedőházakat az állam milyen magáncégekkel, befektetőkkel közösen működteti. Ezeknek az adatoknak a kiadását szintén elutasította a társaság. Kérdés, hogy a Fővárosi Törvényszéken július 7-én induló perben mennyire veszik figyelembe a most született ítéletet.