Repülővel érkezik az élelmiszer az elszigetelt Katarba

Fotó: MTI/EPA / IAN LANGSDON

-

Irán hajókkal is kész segítséget küldeni.


Irán öt repülőgéppel küldött élelmiszert Katarba – mondta Sarok Nusabadi, az iráni légitársaság szóvivője. Minden gép körülbelül 90 tonna élelmiszert és zöldségféléket szállított. A szóvívó szerint vasárnap útnak indítanak még egy gépet, és addig folytatni Katar segélyezését, amíg erre igényt tart. Három kisebb hajóval 350 tonna élelmiszert küldnek Katarba – mondta Mohammad Mehdi Bocsari, a dél-iráni Dejjer kikötő igazgatója.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Azzal vádolva a dohai vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe.

Katar teljesen elszigetelődött, megszakították vele a légi, tengeri és szárazföldi összeköttetést is. Szaúd-Arábia lezárta az egyetlen katari határátkelőjét, amelyen keresztül a félszigeten fekvő emírségbe érkezett az élelmiszer-szállítmányok negyven százaléka.

Bahrein, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírség jelezte: engedélyezheti egyes, országaikban tartózkodó katariaknak, hogy ottmaradjanak. Felszólították a vegyes házasságban élő katari állampolgárokat, hogy lépjenek kapcsolatba az adott ország belügyminisztériumával, amely humanitárius szempontból is megvizsgálja az ott-tartózkodásuk lehetőségét.

Katar közleménye szerint az ellenséges és tendenciózus kampány ellenére teljes szabadságot biztosít azoknak, aki e három arab országból valók, és Katarban élnek.

A diplomáciai kapcsolatokat megszakító országok 14 napot adtak a katariaknak, hogy távozzanak, és hazatérésre kérték a Katarban tartózkodó állampolgáraikat. Ez káoszhoz vezetett az Öböl menti térségben, ahol az országokat szoros történelmi és kulturális szálak kötik össze, állampolgáraik gyakran kötnek egymással vegyes házasságot, és lépnek üzleti kapcsolatba.