Repülőkatasztrófa: "Azt sem tudom, hogyan élem túl ezt a napot"

Fotó: AFP / MARIUS BECKER

-

Továbbra sem tudni, mi lehetett az oka a Germanwings-járat 8 percen át tartó zuhanásának. A pilóták beszélgetését rögzítő doboz megsérült, de állítólag kinyerhetők az adatai. Egyre több a megszólaló az ügyben, ahogy egyre több a megnevezett áldozat is. Állítólag már az áldozatok állampolgárságát is lehet tudni.


Folytatódik a Germanwings-gép roncsainál a keresés a francia Alpokban. A repülőgép darabjai mintegy négy focipályányi területen szóródtak szét, a keresés a nehéz terepviszonyok miatt azonban több, mint egy hétig is eltarthat.


Amit eddig tudunk:
  • A gép egyik fekete dobozát, amely a hangokat és beszélgetéseket rögzítette megtalálták, már Párizsban vizsgálják. Az azon elhangzottak teljes feldolgozása akár hetekig is eltarthat a francia közlekedési miniszter szerint.
  • Szerdán 10:53-kor több helyen –egyebek mellett a tragédia 16 diákjának iskolájánál és a düsseldorfi repülőtéren – egy perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.
  • az áldozatok rokonainak a Germanwings felajánlotta, hogy a tragédia helyszínére szállítja őket. A gyerekek szülei azonban nem élnek a lehetőséggel, mondta Haltern város polgármestere.
  • a gép lezuhanásának okairól egyelőre nem tudni semmit, de már több elmélet is született.
  • az áldozatok közül ma már többeket megneveztek, köztük izraeli, ausztrál, brit és spanyol állampolgárokat.
  • a helyszínen van már Angela Merkel, Mariano Rajoy és Francois Hollande is.


Videó a helyszín átkutatásáról


Azt sem tudom, hogyan élem túl ezt a napot.

– mondta a szerencsétlenül járt 16 diák és 2 tanár iskolájának igazgatója arra a kérdésre, hogy továbbra is folytatni kívánják-e a csereprogramot a spanyol iskolával.


A Lufthansa – a Germanwings anyavállalata – több különjáratot is indít az áldozatok rokonainak, hogy a katasztrófa helyszínére utazhassanak Düsseldorfból, illetve Barcelonából. A helyiek már felkészültek fogadásukra, mintegy 900 embert tudnak elszállásolni, de további segítséget is adnak a hozzátartozóknak.


A megtalált fekete doboz elég rossz állapotban van, de délután 4-re már eredményeket ígér belőle a francia belügyminiszter. A másikat még nagyerőkkel keresik


Angela Merkel német kancellár Fancois Hollande francia miniszterelnökkel és Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökével, Hannelore Krafttal együtt egy helikopterrel érkezett Seynes-les-Alpes-be, a katasztrófa helyszínéhez. Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke azért tart velük, mert ennek a tartománynak a fővárosa Düsseldorf.

Hozzájuk csatlakozott a helyszínen a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy. Jelenleg a mentőcsapatokkal és a nyomozókkal beszélgetnek. Ezt követően a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál fogják leróni kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata előtt.

Barack Obama amerikai elnök telefonon keresztül nyilvánított részvétet Mariano Rajoynak. Spanyol kollégájának felajánlotta, hogy segítenek a baleset körülményeinek felderítésében.

David Cameron, brit miniszterelnök a londoni parlamentben szólat fel: „Szívszaggató arról hallani, hogy iskolások, csecsemő, és családok élete ért véget”.Úgy tűnik, magyarok nem voltak az áldozatok között

A repülőgép-társaság ezidáig 127 áldozat családjával vette fel a kapcsolatot. A társaság vezérigazgatója, Thomas Winkelmann azt is elmondta, több német áldozatról tudnak, mint amennyiről idáig szó volt. Ők 72 német és 35 spanyol állampolgárról tudnak. A spanyol hatóságok ugyanakkor 49 spanyol személyről, pontosabban vezetéknevűről tudnak.

Winkelmann azt is elmondta, a legfontosabb most számukra, hogy az áldozatok hozzátartozóinak pszichológiai segítséget nyújtsanak.

Az In Flight Crisis Twitter szerint az áldozatok között van továbbá:

  • 3-3 brit és kazah állampolgár;
  • 2-2 japán, kolumbiai és ausztrál;
  • 1-1 holland, dán, török, izraeli és mexikói (utóbbit még nem erősítették meg a mexikói kormányzatnak).
A francia hírügynökség szerint azonban a katasztrófának volt két-két venezuelai, amerikai, iráni és argentin, illetve egy-egy belga, marokkói áldozata is.


Spanyol újságosstand szerda reggel


Névről is egyre több áldozatot ismerünk

Az AP szerint egy spanyol családnak három generációja is odaveszett: egy 10 éves kislány, édesanyja és nagymamája.

A BBC úgy tudja, szintén a gép utasa volt az 50 éves wolverhamptoni üzletember Martyn Matthews. Üzleti útra ment Németországba, két felnőtt gyermeke gyászolja.

Megneveztek egy másik brit állampolgárt is, Paul Andrew Bramleyt. A 28 éves hulli férfi Svájcban tanult, Barcelonában üdülni volt. Az Egyesült Királyságba tartott meglátogatni a családját. Édesanyja, aki Mallorcán lakik, de a családi látogatás miatt jelenleg Nagy-Britanniában van azt mondta:


Paul egy kedves, gondoskodó és szerető fiú volt. Ő volt a legjobb fiú, ő volt a világom.

Korábban már megírtuk, hogy a spanyol állampolgárságú, de Manchesterben élő Marina Bandres Lopez Belio és kisbabája is a Germanwings járatán utazott. Most megszólalt férje, akit teljesen „tönkretett” a hír:


Marina az utolsó pillanatban vett jegyet, és döntötte el, visszatér Manchesterbe, hogy minél gyorsabban visszatérhessen a napi rutinjához(...) A közeli rokonaimmal vagyok Manchesterben, és közeli kapcsolatban vagyunk a spanyol családunkkal is ebben a nagyon nehéz időszakban.

További megnevezett spanyol, ausztrál és izraeli állampolgárokról korábbi cikkünkben olvashat.Más útvonalon közlekedik ezentúl a Barcelona-Düsseldorf járat

A Flightradar24 azt írja Twitterén, hogy a Germanwings mai Barcelona-Düsseldorf járata másik útvonalon halad. Másik járatszámot is kapott: eddig 4U9525 volt, most 4U9441. Pontban 9:58-kor indult el a katalán fővárosból.


A Germanwings a legutóbbi meghibásodással kapcsolatosan – amelyben egy billenő fedéllel a gép orrán volt a probléma – elmondta, az inkább zajprobléma volt, mint egy biztonsági probléma. Hozzátették, a gépen már a barcelonai indulás előtt 24 órával elhárították ezt a hibát.

Az Airbus 320 pilótája a Germanwingsnél és Lufthansánál összesen több, mint tíz éve dolgozott, és több, mint 6000 óra repülési órája volt az A320-ason.


Germanwings, légibaleset, német szövetségi kancellária, Berlin

Félárbocra eresztették a zászlókat a német kormányzat épületei előtt


A német Bild napilap közben azon elégedetlenkedik, hogy noha Németországban félárbocra eresztették a zászlókat, hivatalos gyásznapot nem tartanak, pedig Spanyolországban most három napig tart az állami megemlékezés.


A német kormány szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy az országban nincs intézménye az állami gyásznapnak, azt csak az egyes tartományok rendelhetik el külön-külön.

Az újabb fejleményekről ebben a cikkünkben olvashat.


Korábbi cikkeink a tragédiáról