Repülőjegyet árul az élethű játékbabáknak egy légitársaság

Fotó: MTI/EPA / Rungrodzs Jongrit

-

Mivel az utasok élő gyermekként kezelik az angyalgyermeknek is nevezett babákat, a thaiföldi Thai Smile légitársaság is utasnak tekinti őket.


A kisgyerekméretű babák sok felnőtt thaiföldi nő számára az utolsó esélyt jelentik az „anyaságra”. Spirituális ceremónia keretében, „jó szellemekkel keltik életre” a játékbabákat, amelyeket aztán mindenhova magukkal visznek. Repülőútjaik során gyakran térdükre ültetik őket, és előfordult, hogy az utasoknak felszolgált ételből is követelték a nekik járó adagot.

A Thai Smile légitársaságnak vezetője szerint többen nem voltak hajlandóak leadni a babákat a poggyászokkal együtt, vagy nem akarták az ülés alá helyezni őket, esetleg nem fértek el a fejek feletti csomagtérben, ezért kezdenek jegyeket árusítani számukra is.

A szabályok szerint a luk thepnek, vagyis angyalgyermeknek nevezett babák jegyei nem szólhatnak a folyosó mellé és a vészkijáratok közelébe.

Sokan hiszik, hogy a babákba „gyermekangyalok lelke költözik” a ceremóniák során. „Gondoskodni kell róluk, és ha tápláljuk a lelküket, szerencsét hoznak” – mondta el egy jómódú bangkoki háziasszony, aki együtt is alszik Nam Csa nevű babájával. A nő 25 ezer bahtot (200 ezer forintot) fizetett a babáért és a ceremóniáért.