Repülőgép-katasztrófa: Ausztrália is szigorít

Fotó: AFP / JEFF PACHOUD

-

A nagyobb belföldi és nemzetközi járatokon mostantól a legénység két tagjának bent kell lennie a pilótafülkében.


Warren Truss miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az ausztrál légitársaságoknál – közöttük a Quantasnál és a Virgin Australiánál – hétfő délutántól már érvényesek az új biztonsági előírások. A rendelkezések valamennyi, legalább két pilótával és ötven utassal közlekedő kereskedelmi járatra kötelezőek. A személyzet erre kijelölt tagjának akkor kell a fülkében tartózkodnia, ha a két pilóta egyike bármilyen okból elhagyta a helyiséget.


Korábban az ausztrál légitársaságoknál megengedték, hogy a pilótáik egyedül legyenek a pilótafülkében.

Warren Truss közölte: Ausztráliában mentális betegségekben szenvedőknek több esetben megtiltották már, hogy pilóták legyenek, és rendszeresen ellenőrzik a pilóták egészségi állapotát. Azt mondta, biztosítani kell, hogy a légitársaságok méltányosan bánjanak a mentális betegségben szenvedő alkalmazottjaikkal, de az egészségi állapotuk nem veszélyeztetheti más emberek életét.

Több légitársaság módosította a szabályokat, miután kiderült, hogy a Germanwings múlt kedden Franciaországban lezuhant repülőgépének másodpilótája valószínűleg szándékosan vezette neki az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót.


A pilóta öngyilkosságának lehetősége felmerült a Malaysia Airlines malajziai légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó 370-es járatával kapcsolatban is, amely tavaly március 8-án tűnt el. A feltételezések szerint a gép 239 emberrel a fedélzetén az ausztrál partoknál lezuhant.

Warren Trust szerint az elmúlt több mint negyven évben tucatnyi repülőgép-balesetet okozhatott a pilóta öngyilkossága.