Repülőbaleset Úrhidánál, egy ember meghalt, egy élet-halál közt lebeg

Fotó: MTI/MTVA / Nagy Lajos

-

HÁTTÉR

A lezuhant ultrakönnyű sportrepülőgép egyik utasát nem tudták újraéleszteni, a másikon a helyszínen életmentő műtétet hajtottak végre, de így is életveszélyes állapotban jutott el a kórházba.


Eddig tisztázatlan körülmények között zuhant le a repülő a Fejér megyei Úrhida közelében. A két sérültet a székesfehérvári tűzoltók szabadították ki a járműből, amelyből szivárgott az üzemanyag, de azt a talaj elnyelte, így tűz nem keletkezett. A helyszínre két mentőhelikopter érkezett, azok szakemberei látták el a sérülteket, akik közül az egyik, egy 60 év körüli férfi az újraélesztési kísérlet ellenére meghalt.A másik utas egy 55 év körüli férfi eszméletlen volt a mentők kiérkezésekor. Többszörösen súlyos, életveszélyes állapotba került, mivel koponya- és csonttörései, mellkasi sérülései, illetve belső vérzése van, életmentő beavatkozást végeztek rajta: lélegeztető gépre tették, mellkasi drént helyeztek be és infúzióra kötötték. Ezt követően az egyik mentőhelikopter a székesfehérvári kórházba vitte – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.Oktatórepülés lehetett

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szerint az első információk arra utalnak, hogy oktatórepülést hajthattak végre a lezuhant Sting S4-es ultrakönnyű repülőgéppel. Bajkó Erika, a szervezet szóvivője azt mondta, az esetnek volt egy szemtanúja is, őt később részletesebben is kikérdezik. Hozzátette: a gépen volt mentőernyő, használták és működött is, de a kis magasság miatt nem tudta megakadályozni a tragédiát.


A Sting S4

A kétüléses TL-2000 Sting S4-es gépeket Csehországban tervezték, 1997-ben kezdték gyártani, azóta több mint 150-et adtak el belőle. A kompozit anyagokból készült egymotoros gép csaknem 7 méter hosszú, 2,1 méter magas, szárnyfesztávolsága 9,2 méter, súlya 450 kilogramm. A soros, négyhengeres Rotax motor 255 kilométer/órás (138 csomós) sebességre gyorsítja a gépet, utazósebessége 220 kilométer/óra, hatótávolsága ezer kilométer.