Repülő taxit fejleszt az Uber és a NASA

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Los Angelesben, Dallas-Fort Worth környékén és Dubajban 2020-ban kezdi tesztelni a repülő taxit az Uber. A cég az amerikai űrkutatási hivatallal akarja kiépíteni új szolgáltatását.


A lisszaboni Web Summit konferencián Jeff Holden, az Uber vezető termékmenedzsere az Elevate projektről egy rövid videót is bemutatott: a videó szerint egy dolgozó édesanya az Uber alkalmazáson keresztül rendel egy fuvart, majd felmegy a szomszédos épület tetején lévő légikikötőbe és beszáll a repülő taxiba. A helikopter és egy repülőgép hibridjének tűnő jármű egy másik légikikötőbe szállítja a nőt, ahol aztán átszáll egy hagyományos Uber taxiba és végül a napi szintű ingázás kellemetlenségeit kiküszöbölve érkezik haza.

Az Uber szerint a Los Angeles-i repülőtér és a Staples Center sportcsarnok közötti másfélórás autóutat kevesebb mint 30 perc alatt lehetne megtenni a repülő és a hagyományos autók kombinációjával. Holden szerint olcsóbb is lenne az Uberrel repülni, mint saját autóval utazni. A cég számításai szerint a jövőbeli UberAir ugyanolyan árban lenne, mint az UberX-szolgáltatás.

Az Uber 2020-ban kezdi meg az elektromos repülő taxik tesztelését Los Angelesben, a texasi Dallas-Fort Worth-ban és Dubajban.

Holden azt mondta, hogy a NASA-val írtak alá megállapodást egy új légiközlekedés-ellenőrzési rendszer kidolgozásáról. Ez koordinálná az alacsonyan – és a tervek szerint pilóta nélkül – repülő járműveket.

Az USA légierejével és a repülésügyi hatósággal (FAA) is terveznek együttműködést.