Repülő landolt az M1-M7-es autópályán Budapestnél

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Az oktató úgy érezte, gyengül a hajtómű, ezért kénylerleszállást hajtott végre.


Egy Cessna kisrepülő szállt le hétfő délelőtt az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán, a 10 kilométernél. A repülőt a Balaton felé tartó irányban, a leállósávban parkolta le a pilóta - írja az ATV.

Amikor a BRFK járőrei észlelték, hogy a repülőgép alacsonyan száll és folyamatosan ereszkedik, autóikkal mögé álltak és megkülönböztetett jelzéssel megkezdték a forgalom terelését, lassítását. A rendőri intézkedésnek is köszönhetően senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A pilóta és utasa Budaörsről indultak az oktatórepülésre - mondta Vályi Csongor, a repülőtér vezetője. Az oktató a felszállás után úgy érezte, gyengül a hajtómű, ezért úgy döntött, kényszerleszállást hajt végre az autópályán. A művelet alatt nem sérült meg senki, az autópályán haladó autók és a repülőgép sem.A pilótáknak azt tanítják: ha a gép még repül, de már nem irányítható, azaz nincs vonóerő, akkor kényszerleszállást kell végrehajtani egy arra alkalmas területen. Ebben az esetben az autópálya volt a létező legjobb megoldás - mondta Vályi.