Republikon: gyengülő Fidesz, erősödő baloldal

-

Jelentősen, nyolc százalékkal csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága az elmúlt hónaphoz képest; a kormánypártok népszerűségének csökkenéséből leginkább a kisebb baloldali pártok profitáltak.


Míg a Fidesz-KDNP áprilisban még a pártválasztók 51 százalékának támogatását tudhatta maga mögött, májusra ez az arány 43 százalékra olvadt. Ugyanebben a kategóriában a megkérdezettek 20 százaléka az MSZP-t, 18 százalékuk pedig a Jobbikot támogatja – ezzel mindkét párt egy-egy százalékkal növelte támogatottságát az előző hónaphoz képest – írja májusi, reprezentatív közvélemény-kutatásában a Republikon Intézet.

A legnagyobb növekedést azonban a kisebb baloldali pártok érték el a pártválasztók körében, közülük is elsősorban a Demokratikus Koalíció, amely az áprilisi 5 százalékról 8 százalékra növelte népszerűségét májusra. Gyurcsány Ferenc pártját a sorrendben az LMP (5 százalék) és az Együtt (3 százalék) követi. 1-1 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért – utóbbi népszerűsége májusban először érte el a mérhető szintet.

A Republikon Intézet azt is kutatta, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után. A pártválasztók csoportján belül 41 százaléknyian vannak, akik a Fidesz további kormányzását preferálják, míg 33 százaléknyian egy baloldali és liberális pártok alkotta kormányt látnának szívesen. A baloldali és liberális pártok ezzel nagyot léptek előre, egy hónappal korábban ugyanis a megkérdezetteknek csak 25 százaléka látta volna őket kormányzati szerepben.

A reprezentatív kutatást a Republikon Intézet 1000 fős mintán végezte május utolsó hetében.