Renzi: Nem zárjuk le a Brenner-hágót

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Az olasz kormányfő szerint a menekültkérdés megoldásához globális stratégia kell: egyrészt fel kell fogni, hogy ez a probléma létezik, másrészt nem szabad elfogadni a határok és a beléptető kvóták elvét.


Vagy minden ország együttműködik, vagy nem jutunk előre – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök a külföldi újságíróknak adott sajtótájékoztatón hétfőn.

Ami az osztrák határok, többek között az olasz–osztrák átkelő, a Brenner-hágó ellenőrzésének (még csak tervezett) szigorítását illeti, Matteo Renzi elismerte, hogy Ausztriában tényleg nagyon nehéz a migrációs helyzet: Ausztriában, amelynek népessége az olasz lakosság egyhatoda, több menekültkérelmező van, mint Itáliában – mondta.

Az olasz miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: „a Brenner azonban történelmileg nagyon jelentős mindannyiunk számára (...) nem véletlen, hogy ez a térség Olaszországban rendkívüli autonómiával bír”. Kijelentette: a Brenner lezárása


teljes tévedés tényszerűen és jelképes üzenetét tekintve is: az európai integráció eszméjét szúrja szíven.

Renzi reményét fejezte ki, hogy „a következő európai csúcstalálkozóig, bár nem lesz könnyű, komoly munkával meg tudjuk oldani az osztrák problémát (...) remélem, hogy nem jutunk el az (osztrák–olasz) határok lezárásáig, és túllépünk a beléptetési kvótákon, amelyek a befogadás elvének mondanak ellent, mivel menedékkérőkről van szó”.

Nagy Britanniának az EU-ból való esetleges kilépése Matteo Renzi szerint a brit állampolgárokat sújtaná a „legrosszabb következménnyel”, nem az európaiakat. Megjegyezte, meggyőződése, hogy „a végén a józan ész kerekedik felül”.

Matteo Renzi szerint Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál az európai szellemiséghez, máskülönben „Európának vége van”.