Rengeteget megtudhatunk az Iszlám Államról Salah Abdeslamtól

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

Nagyon ritka, hogy egy olyan horderejű terrortámadás gyanúsítottját, mint a párizsi, élve elfogják, nem is szólva arról, hogy bíróság elé is állítják.


A tavaly novemberi párizsi terrortámadások pénteken elfogott gyanúsítottja feltehetően már szombaton bíróság elé áll. Az ügyben egyelőre az a kérdés, hogy a 26 éves Salah Abdeslamot kiadja-e Belgium Franciaországnak. François Hollande államfő ezt biztosra veszi.

Ennél sokkal érdekesebb lesz az, hogy mit lehet kiszedni a terroristából a párizsi terrortámadások hátteréről, az Iszlám Állam és a molenbeeki szélsőségesek működéséről.

Salah Abdeslam az egyetlen túlélő a terrortámadások elkövetői közül. Többek között azzal vette ki a részét a 130 áldozatot követelő támadásokból, hogy autókat bérelt, szállodai szobákat foglalt, és ő kísérte autóval azt a három öngyilkos merénylőt is, akik a Stade de France-nál robbantották fel magukat. A rendőrség szerint ő maga is öngyilkos támadásra készült.

Nagyon ritkának számít, hogy egy ilyen horderejű terrortámadás gyanúsítottját élve elfogják, nem is szólva arról, hogy bíróság elé is állítják. Ezt általában a merényletek öngyilkos jellege vagy a halálos kimenetelű rendőrségi elfogás hiúsítja meg.

Abdeslam, akinek a bátyját megölték a terrortámadások után, nem járt ugyan Szíriában, de sokat tudhat arról, hogy mi történik a terrorista szervezet kiképzőtáboraiban, ahol a párizsi terrortámadások terve is megszületett.