Rengeteget költöttek Belgiumban a terrorellenes intézkedésekre

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Felszerelést vásároltak, megerősítették a titkosszolgálatokat és ellenőrzik a hitszónokokat. Nagy volt a lemaradásuk.


Belgium mintegy 740 millió eurót (nagyjából 230 milliárd forintot) fordított terrorellenes intézkedésekre az utóbbi két évben. Ezt az összeget jórészt a radikalizálódás és a terrorizmus felszámolását célzó, több brüsszeli városrészre kiterjedő, úgynevezett „Csatorna-terv” megvalósítására, az állambiztonsági szolgálatok megerősítésére, a pályaudvarok biztonságának fokozására, valamint felszerelések vásárlására fordították – írta a Le Soir.

A novemberi párizsi merényleteket után, februárban bejelentett terv értelmében jelentősen fokozzák a rendőri jelenlétet a Molenbeek, a Schaerbeek, a Saint-Gilles, az Anderlecht, a Saint-Josse, a Koekelberg és a Laeken negyedekben. Újabb térfigyelő kamerákat szerelnek fel, továbbá ellenőrizni, illetve szabályozni fogják a muzulmán hitszónokok tevékenységét.

„Belgium korábban


nem vette komolyan ezt a fenyegetést,

ezen a téren egyfajta értelemben a nulláról indultunk, és meg kellett hoznunk bizonyos intézkedéseket” – közölte a belga kormány.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtér és a Maelbeek metróállomás elleni terrortámadásban 32 ember halt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” egy terrortámadás.