Rengetegen vannak a kapuk előtt

Fotó: AFP / SAFIN HAMED

-

Akár 200 ezer menekült elhelyezésére is szükség lehet.


Hétezer szíriai menedékkérő érkezett hétfőn Macedóniába, ami rekordnak számít, és mintegy 30 ezren vannak a görög szigeteken, csak Leszboszon 20 ezren – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden Genfben.

Négy-ötezer migráns van a görögországi Kósz szigeten – tette hozzá Melissa Fleming szóvivő, megállapítva, hogy az utóbbi hétvégén egyértelműen nőtt a Görögországba érkező migránsok száma, hétfőn pedig ismét kevesebb volt. Néhány ezer érkezik mindennap a szigetekre – mondta.


A szóvivő szerint Európának ki kell dolgoznia egy olyan rendszert a szíriai menekültek számára, amelyben elhelyezésük garantált. Egyre sürgetőbb, hogy az európaiak tárgyaljanak a kérdésről a héten, mert egyedül Németország nem tudja megoldani ezt az európai gondot. De a fogadóközpontok is csak abban az esetben működnek, ha van egy garantált elhelyezési rendszer, amelyben az európai országok vállalják, hogy befogadnak egy bizonyos számú menekültet. „Számításunk szerint 200 ezer embert kell elhelyezni az európai országokban” – mondta.

Fleming megköszönte Nagy-Britannia és Franciaország felajánlását arra vonatkozóan, hogy több szíriai menedékkérőt fogadnának be. A szervezet szerint más országoknak is ki kell venniük részüket az európai migránsválság megoldásából, így például fogadóközpontokat kell létesítenie egyebek között Magyarországnak és Görögországnak.

„A szíriai menekültek nagy többsége nem menekülttáborban él, és egyre inkább hihetetlen nyomorba süllyed amiatt, hogy az illetékes ENSZ-ügynökségeknek nincs pénzük az ellátásukra” – mondta Fleming. Egyebek között az Élelmezési Világalap (WFP) nem tud ellátni 229 ezer olyan menekültet, aki Jordániában él – említette példaként.