Rengetegen tüntettek az EU mellett Varsóban

-

Több tízezren gyűltek össze szombaton a varsói ellenzéki, Brüsszel-párti tüntetésén; ezzel egyidejűleg az Európa-napi felvonulás, valamint a nemzeti körök szervezte ellentüntetés is végigvonult Varsón. Utóbbin néhány ezren voltak.


A „Európában vagyunk és leszünk” mottóval megrendezett Brüsszel-párti tüntetésen az ellenzéki Polgári Platform (PO) vezette főpolgármesteri hivatal szerint több mint 200 ezren, rendőrségi adatok szerint viszont csak mintegy 30 ezren vettek részt.

A tüntetők a „Megvédjük a demokráciát” jelszót skandálták, nemzeti és uniós zászlókat lengettek. Láthatóak voltak a részt vevő pártok logói, valamint az LMBT-közösséget jelképező szivárványszínű zászlók is. A tiltakozás elején megszólaló Mateusz Kijowski, a KOD elnöke elmondta: a menet célja „a sokszínűség, a párbeszédre való nyitottság megmutatása”, s a szervezők „a jelenleg a kormánypárt által kétségbe vont értékek mellett állnak ki”.

„Ma azért gyűltünk össze, hogy megmondjuk: nem engedjük meg, hogy a tekintélyelvű kormányzás rémálma megvalósuljon” – jelentette ki Grzegorz Schetyna PO-elnök. Úgy vélte: az Európától való elfordulás „a Keletre vezető utat” jelenti. „Nem egyezünk bele a vasfüggönybe, az Európától való elszakításunkba. Európában vagyunk és leszünk” – hangsúlyozta.

A KOD-tüntetéshez csatlakozott a közvetlenül előtte megtartott Schuman-menet résztvevőinek egy része. Az Európa-nap alkalmából az „Itt van Európa” mottóval rendezett kisebb meneten a lengyel közszolgálati tévé szerint valamivel több mint ezren vettek részt, Bronislaw Komorowski mellett jelen volt a varsói és a berlini főpolgármester.

A KOD menetével párhuzamosan nemzeti és katolikus körök szerveztek ellentüntetést „Bátorság, Lengyelország!” mottóval. A megmozdulás a hazáért bemutatott szentmisével kezdődött. Az ezt követően elinduló menet elején Máriát és Jézust ábrázoló óriási képeket vittek, a résztvevők nemzeti zászlókat lobogtattak, imádkoztak és egyházi énekeket énekeltek.

Beszédet mondott a radikális Nemzeti Mozgalom (RN) elnöke, Robert Winnicki. „Európát ma balliberális kór gyötri, a multikulturalizmus rákja” – mondta, hangsúlyozva: a lengyelek „ellen kell álljanak a brüsszeli diktátumnak”.

Az ellentüntetésen a varsói főpolgármesteri hivatal szerint 2 és fél ezren, a rendőrség szerint 4 és fél ezren vettek részt.

Mindhárom felvonulás békésen, rendbontás nélkül zajlott.

Közben Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS elnöke online beszélgetést folytatott a Facebook közösségi hírportálon „Erős Lengyelország Európában” címmel. Az Európai Unióra vonatkozó kérdésekre válaszolva Kaczynski elmondta: uniós téren „pozitív változásokra lehet törekedni”, s Lengyelország „mindenekelőtt a nemzeti szuverenitást fogja védeni”.

A migrációs válságról beszélve Kaczynski hangsúlyozta: a nyugat-európai terrortámadások nyomán a PiS álláspontja az, hogy Lengyelország nem fogad be menekülteket, „mert nincs olyan mechanizmus, amely a biztonságot szavatolná”. „Azok, akik ma menetelnek, azt akarják, hogy a lengyelországi élet megzavarodjon. Segíteni akarunk, de ott, a helyszínen” – jelentette ki Kaczynski.