Rengetegen meghaltak egy jemeni merényletben

-

Legalább 28-an meghaltak és több mint százan megsebesültek szerdán este a jemeni főváros egyik síita mecsete ellen elkövetett kettős merényletben. A támadásért az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet helyi ága vállalta magára a felelősséget.


A szélsőséges szunnita terrorszervezet a Twitteren számolt be róla, hogy először egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Szanaa belvárosában található al-Muajad mecsetben, az esti ima idején. A második – autóba rejtett – pokolgép nagyjából 20 perccel később lépett működésbe, éppen akkor, amikor a tűzoltók és mentősök a sebesülteket vitték ki a mecsetből.


A merényletek után a mecset belsejében és előterében is mindenütt holttesteket lehetett látni. A kettős támadás az al-Jarraf negyedben történt, ez a városrész a síita húszik fővárosi fellegvára.

Az elsősorban Irakot és Szíriát rettegésben tartó Iszlám Állam az utóbbi hónapokban Jemenben több síita mecset ellen is elkövetett merényletet, kihasználva az arab-félszigeti országban uralkodó politikai és fegyveres konfliktust a húszi lázadók és az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnökhöz hű erők között.

A jemeni harcok hónapok óta tartanak és az ENSZ szerint már több mint 2100 polgári áldozatot követeltek. Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított az Irán támogatását élvező húszik visszaszorítása érdekében.