Videó: így viszik el a tiltakozó ligetvédőket a rendőrök

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Kettős rendőrkordon áll a Városligetben, a Hungexpo épületénél. A rendőrök reggel kezdték meg a tiltakozók táborának felszámolását.


Életvédelmi okokból kell biztosítani a területet – mondta a vs.hu tudósítójának egy rendőr a ligetvédők táborának felszámolása közben. A ligetvédők reggel jelezték a Facebook-on, hogy "több száz rendőr" jelent meg, és "fel akarják számolni” a táborukat.

A Hungexpo épületénél kettős rendőrkordon áll – az egyik a kerítésen kívül, a másik belül. Tudósítónk azt jelentette, hogy 4 rendőr vitt ki az épületből egy aktivistát. Őt a tetőről hozták le a rendőrök, és már nincs is más civil a területen.Az épület hátsó bejáratához megérkeztek a munkagépek - és ott gyülekeznek a ligetvédők és a rendőrök is.

A rendőrök egy pillanatra szétnyitották a kordont, és a munkások befutottak a Hungexpo területére - jelentette tudósítónk. Az aktivisták azonban a markológép elé feküdtek, és nem engedték bemenni az épülethez. A sárga mellényeket és sisakokat viselő férfiak a rendőrsorfal között futottak be az épület udvarára.

Valószínűleg munkásoknak álcázott biztonsági őrökről van szó, és az lehet a feladatuk, hogy megakadályozzák a ligetvédők visszatérését. "A munkásokra még várunk" – mondta tudósítónknak az egyik sisakos, mellényes férfi. További kérdésekre azonban nem volt hajlandó válaszolni.

A felvételen látható, hogy szervezetten, csoportban hatolnak be a területre, és közben a rendőrök segítenek nekik.A ligetvédők a markoló előtt álltak - volt, aki fel is mászott a munkagépre. Tudósítónk szerint még vagy 9 tiltakozó lehet, korábban egyiküket, egy francia állampolgárt a rendőrök kiemelték, megbilincselték, és a rabszállítóba tették. Az utolsó ligetvédők ellenállás nélkül mentek el a munkagép közeléből - jelentette tudósítónk.

A tiltakozók elszállításáról videó is készült.A tiltakozó csoportok felszámolása lassú folyamat volt – jelentette tudósítónk. A ligetvédők ugyanis kisebb csoportokban ültek. A rendőrök nem használtak hangosbeszélőt, hanem mindenkihez külön odamentek, felszólították őket, hogy távozzanak, majd elvitték őket.

Végül az utolsó tüntetőt is elvitték, a rendőrök bekísérték a markológépet szállító járművet.A Városligetbe mintegy háromszáz rendőr érkezett, köztük gumibotos, rohamsisakos készenlétiek is - írja az Origo. A környék dugig van rendőrautókkal.A rendőrök folyamatosan igazoltatnak, és több embert is előállítottak - írja a nol.hu.

A Városliget Zrt. közleménye szerint elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, és kiürítik a területet. Az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt eddig nem tudták megkezdeni a munkát - írta közleményében a cég.

A ligetvédők szerint a jegyzői határozat nem szabályos, például hiányzik belőle a kötelezettek neve, emellett a jegyző nem hívta fel nyilatkozattételre az érintetteket, ahogy azt a jogszabály megkívánná. A ligetvédők szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, hogy a terület építési terület, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül pedig bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokba adásról.

Az akció reggeli kezdetéről ez a videó látható a ligetvédők oldalán:A Városliget Zrt. szerint "a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes" - fogalmaztak.