Rengeteg problémát talált a gyermekruháknál a fogyasztóvédelem

Fotó: Flickr / Peasap

-

Főként a könnyen leváló díszek, és strasszok okozhatnak bajt, de egészségre káros cipőket is találtak a szakemberek.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több száz 3 év alatti gyerekeknek készült ruhát és lábbelit vizsgált meg. 86,3 százalékuk megbukott a tesztek során.


Egyrészt azt vizsgálták meg, hogy megfelelnek-e a szabvány biztonságossági előírásainak. Például, hogy a nyak és a derékrészen lévő zsinórok kialakításai megfelelőek-e.

Másrészt azokra terjedt ki a vizsgálat, amelyeken apró díszek, gyöngyök, flitterek voltak. Ez azért különösen fontos, mert ezeket, ha nem megfelelően rögzítik, akkor a gyerek lenyelheti, és fulladást is okozhatnak. A vizsgált 34-féle terméknél 29 (182 db/pár) esetében az apró díszítések a ruháról igen kis erő hatására leváltak, ezzel használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet.

A cipőknél a kialakításukat is vizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság. Elsősorban az orrformát, a talp hajlékonyságát, valamint az orrmerevítő és a kéreg tartósságát vizsgálta, mert ezek mind fontosak ahhoz, hogy a gyermek lába egészségesen fejlődjön.

A lábbelik közül két párnál találták úgy, hogy a formakialakítás és a merev, kemény járótalp egészségkárosító hatású lehet.

Cikkünk alján a vizsgált ruhákat és cipőket is megtalálja.