Rengeteg pénzt fizetett feleségének a konzervatív elnökjelölt

Fotó: AFP / MIGUEL MEDINA / István Hajdu

-

François Fillon felesége közel egymillió eurót keresett férje parlament asszisztenseként. A konzervatív politikus szerint tönkre akarják tenni elnökjelöltségét.


A tavaszi francia elnökválasztás esélyesének számító François Fillon volt kormányfő, konzervatív jelölt felesége nem félmillió, hanem közel egymillió eurót kapott férje parlamenti asszisztenseként és egy irodalmi folyóirat munkatársaként. Amíg szenátor volt, a politikus a gyerekeit is alkalmazta asszisztensként – írja a Le Canard Enchainé. A lap a múlt héten még azt írta, hogy Penelope Fillon 8 éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A Le Canard Enchainé újabb értesülése szerint a politikus felesége valójában bruttó 831 440 eurót kapott 1988 és 1990, majd 1998 és 2007 között, valamint 2012–2013-ban.

Penelope Fillon 2012. május 2. és 2013 decembere között a La Revue des Deux Mondes című folyóiratnál 100 ezer eurót keresett, de csak két recenziója jelent meg a lapban. A lap tulajdonosát, Marc Ladreit de Lacharrière milliárdos üzletembert, Fillon barátját hétfőn kihallgatták a párizsi ügyészségen.


Jól fizetett diákmunka

Fillon szenátorként 2005 és 2007 között két gyermekét is asszisztenseként alkalmazta, s 84 ezer eurót fizetett nekik. A konzervatív elnökjelölt a múlt héten maga fedte fel, hogy ügyvéd végzettségű gyerekeinek is adott alkalmi megbízásokat. Ám 2005 és 2007 között a politikus gyermekei még nem voltak ügyvédek, csak egyetemi hallgatók.

Az új információk néhány órával az után derültek ki, hogy az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben jártak. Penelope Fillon munkaszerződéseit keresték, mert azokat a politikus és a felesége nem tudta bemutatni előző napi kihallgatásukon.

Christian Jacob, a legnagyobb ellenzéki párt, a Fillont jelölő jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője azt mondta, hogy a rendőrség „házkutatást tartott a nemzetgyűlésben” Claude Bartolone házelnök engedélyével. Az ellenzéki politikus szerint a frakció „egy emberként támogatja” Fillont, s nincs oka kételkedni az igazságszolgáltatás függetlenségében.


Máris visszaesett

A párizsi ügyészség sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot. Hétfőn 5 órán hallgatták ki külön-külön a Fillon házaspárt. François Fillon gyalázatos rágalomnak minősítette a cikket – amellyel szerinte az elnökjelöltségét akarják tönkretenni –, és maga kérte a kihallgatást. A volt miniszterelnök azt mondta, hogy felesége 1981 óta mellette dolgozik, s elsősorban a képviselői választókörzetében, nem pedig a nemzetgyűlésben látott el asszisztensi feladatokat. Penelope Fillon egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan.

Az elnökválasztási esélyeket mérő felmérésekben Marine Le Pennel, a Nemzeti Front elnökével sokáig fej fej mellett 25 százalékon haladó François Fillon a botrány következtében visszaesett, és már az eddig harmadik Emmanuel Macronnal küzd a második helyért. Fillonnak 22, a centrista Macronnak pedig 21 százalékot jelez a felmérés.