Rengeteg pénzhez jut Demján Sándor

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Eladta ingatlan-portfóliójának jelentős részét a TriGranit. Az erről szóló megállapodást már aláírta a TriGranit és a nemzetközi magántulajdonú befektetési vállalat, a TPG Real Estate – jelentette be Demján Sándor, a TriGranit Zrt. alapító elnöke. Félmilliárd eurós üzletről lehet szó.


A tranzakció pontos értéke ugyan üzleti titok, az azonban elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy több mint 500 millió euróról van szó. Demján Sándor szerint ez jelenleg Kelet-Európa legnagyobb tranzakciója. Az új tulajdonosi struktúrával, TriGranit néven továbbműködő vállalat székhelye Budapest marad.


A portfólió eladását követően a vállalatcsoport Granit Development, és Granit Management néven folytatja tovább működését, a létesítmények üzemeltetése mellett újabb fejlesztéseket terveznek Magyarországon és a régióban – mondta Demján Sándor.

A TriGranitot 1997-ben alapították, 2 millió dollárral, azóta több százszoros profitot hozott az alapítóknak. Fennállása alatt milliárdos céggé nőtte ki magát, és több mint 1 millió négyzetméter területű, mintegy 2,5 milliárd euró összértékű projektfejlesztést végzett. Magyar vállalkozás sehol az európai szakmai rangsorban nem jutott el még a cég szintjére, amely 2011-ben az európai ingatlanértékelők szerint a harmadik volt.

Szabó Zsolt, a TriGranit befektetési vezérigazgatója közölte: a tranzakció érinti a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfólióját, valamint a magyarországi projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot. A tranzakcióban ugyanakkor nem érintett a WestEnd City Center, a Pólus irodaház, és a Papp László Sportaréna, valamint a romániai, illetve horvát portfólió – tette hozzá. Jelezte, hogy a Westend-re sok érdeklődő van, de még nem döntötték el, hogy eladják-e.

Az eladási folyamat várhatóan idén októberben zárul. Az ügylet a 8 milliárd euró értékű kelet-közép európai régiós piacán – amelyben Magyarországnak mintegy 10 százalékos részesedése van – közel a magyar piac nagyságának megfelelő értékű.

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója kiemelte: stratégiai céljuk, hogy további források felhasználásával a régió legnagyobb ingatlanbefektetési-, fejlesztési-, és üzemeltetési vállalatát hozzák létre.

A TriGranit jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk, és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG. tulajdonában van, a tranzakció lezárásakor Demján Sándor és Csányi Sándor a tulajdonosi körből kivásárolja az Immofinanz és Peter Munk részesedését.