Rengeteg halottja van a hatalmas kabuli merényletnek

Fotó: AFP / SHAH MARAI

-

A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak. Az elmúlt évek legnagyobb merényletét követték el.


Legkevesebb 80 ember halt meg a kabuli merényletben, a terroristák egy tartálykocsit robbantottak fel a város diplomáciai negyedében. A sebesültek száma a 350-et is meghaladja. A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak, ezért az áldozatok száma tovább nőhet. Az embereket felszólították, hogy adjanak vért.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik leghalálosabb terrorcselekménye.

A támadást a csúcsforgalom idején hajtották végre a német követség megerősített kapujánál, a robbanás pedig megrongált más létesítményekben is. Azt nem tudni, pontosan mi volt a merénylet célpontja – mondta Basír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője. Az áldozatok főként afgán civilek. Egyelőre nem világos, hogy a követségi dolgozók közül megsebesült-e valaki.

A német követség közelében elkövetett terrortámadásban megrongálódott a francia diplomáciai képviselet épülete is, és a Hszinhua hírügynökség irodája. A japán nagykövetség két munkatársa megsérült, az ablaküvegek szilánkjai sebesítették meg őket.

A merénylethez használt tartálykocsiból szinte semmi sem maradt – mondta Nádzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője. A robbanás harminc másik járművet is megsemmisített. A merényletet egyelőre senki sem vállalta.