Rengeteg halott után véget ért a rendőrsztrájk

Fotó: AFP / ANTONIO SCORZA / AFP / ANTONIO SCORZA

-

A szakszervezetek elfogadták, hogy bizottság vizsgálja meg a brazil rendőrök munkakörülményeit.


Brazíliában megállapodott a sztrájkoló rendőrök szakszervezeteivel Espírito Santo szövetségi állam kormányzata. A rendfenntartó erők hiányában elszabadult erőszaknak egy hét alatt 121 halálos áldozata volt.

A múlt szombaton kezdett sztrájk egy hét után, szombat reggel hétkor ér véget. Az állam emberi jogi illetékese szerint a sztrájkolóknak nem kell tartaniuk a megtorlástól, kivéve azt a mintegy 700 katonai rendőrt, aki ellen már folyamatban van az eljárás lázadás miatt. Az ő ügyüket a szabályoknak megfelelően lefolytatják – mondta Julio César Pompeu.

A kormányzat és a szakszervezetek megállapodása szerint bizottság vizsgálja a rendőrök és fegyveres tűzoltók munkakörülményeit, és legfeljebb 60 napon belül elkészíti jelentését.


Nincs pénz

Brazíliában a rendőröknek tilos sztrájkolniuk. Espírito Santo súlyos költségvetési gondokkal küszködik, és ez tönkretette a lényeges közszolgáltatásokat is.

A szövetségi kormányzat az erőszak feltartóztatására több mint másfél ezer katonát vetett be. Nem hivatalos források szerint a halálos áldozatok jó része az egymás ellen háborút vívó bűnbandák tagjai közül került ki. A rendőrsztrájk alatt az erőszakos halálesetek egy napra vetített száma a tavalyihoz képest a hatszorosára nőtt.