Rengeteg döglött pacsirtát csempésztek az olasz vadászok

-

Hálóval fogták be a madarakat. Romániából tartottak Olaszországba.


Több mint ezer védett pacsirta tetemét találták meg a vámosok egy olasz autóban Letenyénél - közölte a rendőrség. A vadászok autójában elemmel, motorral preparált csalimadarak is voltak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szombaton állították meg az M70-es autóúton az olasz rendszámú autót - mondta Sznopek Veronika szóvivő, A 2 olasz állampolgár Romániából Olaszországba tartott, három hűtőládájukban pedig összesen 950 darab pacsirtatetemet találtak, továbbá 51 olyan preparált madarat, amelyek hasüregébe elemeket és motort építettek, hogy csalimadárnak használják őket.

A rendőrség által felkért természetvédelmi szakember szerint az egyenként 25 ezer forint eszmei értékű madártetem összesen több mint 25 millió forintot ér. A rendőrök kihallgatták az olaszokat, akik szabadlábon védekezhetnek az ellenük természetkárosítás miatt indított eljárásban.

A vadászoknál megtalált befogóháló és a csalimadarak felhasználása arra utal, hogy minden bizonnyal egész Európában tiltott módszerrel csalták lépre a Fekete-tenger környékéről származó pacsirtákat - mondta Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, aki a madártetemeket megvizsgálta.