Rengeteg civil hal meg a rakkai bombázásokban

Fotó: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai Médiaközpontja

-

A Rakkára mért nyugati légicsapások a leggyakrabban pontosak, de a fegyveresek a civilek között rejtőznek – írja a Reuters a városból menekülőre hivatkozva. A hadművelettel az Iszlám Állam szíriai központját akarják felszámolni.


Az Iszlám Állam uralma alatt lévő Rakkából csütörtökön több száz civilnek sikerült elmenekülnie. A terroristák és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) közötti harcok miatt hónapokra a városban rekedtek, és sokakon az alultápláltság jelei mutatkoztak. Többen meg is sebesültek.

A civilek szerint menekülésüket a légitámadások intenzitásának köszönhetik. Az Iszlám Állam fegyveresei kénytelenek voltak pozíciót változtatni, visszavonulni, vagy a föld alatt menedéket keresni. "Sokan próbáltak már korábban elmenekülni, de az Iszlám Állam rájuk lőtt. Láttam olyat, hogy egy kétéves gyermeket megöltek. Ma reggel viszont nem voltak a környéken, legalábbis nem lőttek" – mondta Umm Músza. A 38 éves nő szerint szerdán négy család halt meg a légicsapásokban.

Bár a bombázások miatt közeleg az Iszlám Állam veresége, a civilek szerint ez rengeteg ember életébe került. Az égési sérüléseket szenvedett, 24 éves Abdullah Ali azt mondta, hogy a múlt héten az egész családja életét vesztette egy koalíciós légicsapásban. Tizennégy embert temettek maguk alá házuk törmelékei.

A dzsihadisták a város stadionjához, a nemzeti kórházhoz szorultak vissza. Ellenőrzik még azt a teret is, ahol valaha az ellenségeik fejét kitűzték. A városból csütörtökön elmenekült civilek mind a stadion környékéről érkeztek. Egy Huszein nevű férfi szerint nem meglepő, hogy civilek halnak meg, mert sokan olyan épületekben élnek, ahol a terroristák állásai vannak. A légicsapások a legtöbbször precízek és csak a célpontot semmisítik meg, ám a fegyveresek gyakran még a bombák előtt elhagyják állásaikat, míg a civilek ott maradnak.

Huszein szerint Rakkában nyomorúságos állapotok uralkodnak. Nincs víz, élelmiszer, s bár az Iszlám Állam ellenőrzése alatt vannak még klinikák, orvosi ellátás kizárólag a fegyvereseknek jár. Az Iszlám Állam harcosai az utóbbi időben kerülni kezdték a civileket, mert attól tartanak, hogy az ellenség informátorai – mondta Umm Músza.

Az előrenyomuló koalíciós erőknek több szíriai dzsihadista megadta magát, de a külföldi harcosok halálukig fognak küzdeni. "A külföldiek, na azok kemények. Nem fogják feladni a harcot" – mondta az egyik menekült, Ahmed Farázs.

Az USA-vezette koalíció többször is megismételte, mindent megtesz. Ryan Dillon ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője szerint Rakkában már csak mintegy 300-400 dzsihadista maradt. A civilek számát ennek sokszorosára, mintegy 4000-re becsülte.