Rengeteg a halott az újabb nigériai robbantásban

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

-

A legfrissebb jelentések szerint 71 halálos áldozata és 124 sérültje van annak a robbantásnak, ami Nigéria fővárosában történt egy zsúfolt buszállomáson.


Szemtanúk szerint a robbantás akkor történt Abuja külvárosában, 8 kilométerre délre a várostól, amikor sokan készültek buszra szállni, hogy munkába menjenek. A BBC tudósítása arról számol be, hogy két busz zsúfolva volt emberekkel a robbantáskor. A buszpályaudvart halottak tetemei és vér borítja. Az egyik megszólaltatott szemtanú azt mondta, éppen buszra akart szállni, amikor fülsiketítő robbantást hallott és füstöt látott. „Az emberek rémülten menekültek” - mondta. A hatóságok megerősítették, hogy robbantás történt a buszállomáson, de a részletek egyelőre nem ismertek. A Reuters arról ír, hogy a buszállomáson több száz ember szemléli a merénylet nyomait, a rendőrök képtelenek távol tartani őket. Nigériában egyre gyakoribbak a merényletek. A múlt héten három támadásban összesen 135 ember vesztette életét. Az afrikai országban elkövetett merényletek többsége mögött a szélsőséges iszlám Boko Haram nevű szervezet áll.


A Nyugati oktatás ellensége

A Boko Haram terrorszervezet 2009-ben jött létre, és elsősorban az ország északi, muzulmán többségű részén aktív. (Nigériában a lakosság mintegy felét alkotják mohamedánok, náluk valamivel kevesebben vannak a keresztények.) Már maga a szervezet neve is beszédes: azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás ellensége” vagy más fordítás szerint „a nyugati oktatás bűn”. Az iszlám törvénykezés bevezetéséért küzdenek, és tagadnak mindent, ami kapcsolatban van a nyugati civilizációval. Azt is kétségbe vonják, hogy a Föld forog a Nap körül. Szinte hetente követnek el merényleteket. Tavaly májusban a hadsereg rendkívüli állapotot léptetett életbe három olyan államban, ahol a Boko Haram tevékenykedik. A konfliktusnak – a Boko Haram támadásainak és merényleteinek, valamint a hadsereg megtorló műveleteinek – már több ezer halottja van. Az ENSZ legújabb adatai szerint mintegy 300 ezer ember, felerészben gyerek kényszerült elhagyni otthonát tavaly május óta Nigéria északkeleti részén.