Rengeteg a halott a szíriai robbantások után

Fotó: SANA / HO

-

Összehangolt támadásnak tűnik – de még nem erősítették meg.


Kormányzati épületeknél és katonai létesítményeknél robbantak pokolgépek több szíriai városban. Robbanások voltak Tartuszban, Homszban, a főváros, Damaszkusz külterületein és el-Haszeke városban. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, hogy a robbantásokban összesen 47-en haltak meg, de az áldozatok pontos száma még nem ismert.

A fővárostól 220 kilométerre északnyugatra fekvő Tartuszban reggel nyolckor a várost Damaszkusszal összekötő autóúton egy merénylő felrobbantotta az autójába rejtett pokolgépet. Utána a helyszínen összegyűlt tömegben egy másik merénylő működésbe hozta a testére erősített robbanóövet. Legfrissebb hírek szerint összesen legalább harmincan meghaltak, 45-en pedig megsebesültek.

Homszban autóba rejtett pokolgép robbant egy katonai ellenőrző pontnál: 4 katona meghalt, 7 súlyosan megsebesült. El-Haszekében egy öngyilkos merénylő egy téren robbantotta fel a motorkerékpárjára szerelt pokolgépet. Öten meghaltak, többek között a kurd önvédelmi erők harcosai, akik sikeres küzdelmet vívnak az iszlamistákkal. Az el-haszekei robbantás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Merénylet volt a Szabbúra és Bádzsa közötti úton is, ott egy ember meghalt, 3 pedig megsebesült. Az OSDH szerint robbanásokról érkeztek hírek az északkelet-szíriai Kamisli városából is.

Az Iszlám Állam veszteséget szenvedett a török határ térségében, valamint a szíriai hadsereg és szövetségesei katonai sikereket értek el a felkelők ellenőrzése alatt lévő az észak-szíriai Aleppóban is – Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője szerint elképzelhető, hogy emiatt így álltak bosszút az iszlamisták.