Rendszerszintű problémákat fedhet el a pótselejtezős siker

-

Ha a fociválogatott megnyeri a Norvégia elleni párbajt, 30 év után ismét kijut egy világversenyre. Milyen hatása lehet ennek hosszútávon?


A fenti kérdésre András Krisztina közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Lumens.hu-nak elmondta: „Rendkívül éhes a sikerre minden érintett, minden magyar ember – főleg az a generáció, amely nem élhetett meg hasonló volumenű sikert. Ugyan másfajta kötődést jelent, de az utolsó ehhez mérhető esemény a Debrecen BL-csoportkörbe kerülése volt, még régebben pedig a Ferencvárosé. Ugyanígy az újságírók is éhesek arra, hogy sikeres pótselejtezőről és Eb-részvételről írjanak. Egy ilyen légkörben fennáll annak a veszélye, hogy elfelejtünk a lényegre figyelni, a valódi problémák pedig nem a pályán vannak. Nagyon örülnénk a sikernek, de könnyen elterelheti a figyelmünket a fejlesztendő területekről.”

András Krisztina nem feltétlenül sportszakmai kérdésekre gondolt. Ahogy fogalmazott, „ide lehet venni a gazdasági működést, illetve – ha a hivatásos labdarúgáson túlra tekintünk – az utánpótlásrendszer működését is. A képzésben szereplők példaadásáról-példamutatásáról is beszélhetünk ennek kapcsán. Azt tapasztalom, hogy maga a labdarúgó is érdeklődve várja, hogy mutassa meg valaki, hogyan tudna ő maga hozzájárulni a magyar labdarúgás márkaépítéséhez. Könnyebb lenne a helyzet, ha sok ilyen példát láthatna: mind a nemzetközi, mind a hazai szakmai és vezetői vonalon. Magában a rendszerben vannak olyan problémák, amelyekről beszélni kellene.”

A válogatott ma este Oslóban, vasárnap Budapesten játszik Norvégiával. Mindkét találkozó 20.45-kor kezdődik.