Rendszeres élelmiszertámogatást fognak kapni a szegények

Fotó: AFP / PETER KOHALMI

-

Legalábbis ezt ígéri a szaktárca. A szükséges pénzt nagyrészt az Európai Unió állja.


A szocialista Korózs Lajos azt kérte számon az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjén, hogy miért nem segítenek a legrászorultabbakon. Balog Zoltán miniszter megbízásából Rétvári Bence parlamenti államtitkár a már eddigi intézkedések (rezsicsökkentés, családi adókedvezmény stb.) felsorolása mellett új elemként említette a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programot.


Ez az unió által kötelezővé tett program 2014 és 2020 között 29 milliárd forintot szán a szegénységben élőkre. A pénz 85 százalékát az unió adja. A minisztérium ennek alapján érdemi változást ígér.


Az RSZTOP megvalósításának hosszú előkészítését indokolja, hogy a hangsúlyt a rendszeres étkeztetésre kívánjuk helyezni. A korábban nyújtott élelmiszer pusztán segély volt, amin most változtatni szeretnénk, s az érdemi segítséget kívánjuk előtérbe helyezni.

A tervezett program a szegénységben élő, gyermekes családoknak rendszeres időközönként kiosztott élelmiszersegélyt, valamint a gyermekek szocializációjához, iskoláztatásához, öltöztetéséhez, tisztálkodásához szükséges alapvető fogyasztási cikkeket ígér.


A hajléktalanok esetében az alultápláltság csökkentésén túl az is cél, hogy megalapozzák a már kialakult rászorultsági helyzetből való kitörést.

A szegény, gyermekes családok esetében az elsődleges célcsoportja a legfeljebb 3 éves, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek, illetve családjaik , továbbá azon várandós anyák, akiknek van gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekük, vagy olyan, az első gyermeküket váró édesanyák (a magzat 3 hónapos korától), akik lakásfenntartási támogatásban részesülő háztartásban élnek.

Az Operatív Program másik célcsoportját a szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű, valamint rendkívül alacsony jövedelmű időskorúak alkotják. Ezen intézkedés azokat érinti, akik havonta legfeljebb a mindenkori nyugdíjminimum (28 ezer 500 forint) 130 százalékának (37 ezer 50 forintnak) megfelelő rokkantsági vagy nyugellátásban részesülnek, továbbá rokkantsági vagy időskorúak járadékában részesülőnek, ők kaphatnak ebből a forrásból élelmiszersegélyt.