Rendszámháború dúl a Balkánon

-

Pristina kölcsönös megállapodást követel Bosznia és Hercegovinától.


Csütörtök óta a Bosznia és Hercegovina-i járművek nem léphetnek be Koszovó területére. A pristinai kormányzat azért rendelt el tilalmat, mert Bosznia és Hercegovina sem engedi be a Koszovóban regisztrált járműveket.

Pristina és Szarajevó között ugyanis nincs érvényes megállapodás a belépések rendjéről. A koszovói külügyminiszter-helyettes, Milan Radojevic szerint a pristinai döntést akkor vonják vissza, ha kölcsönös megállapodás születik Koszovó és Bosznia és Hercegovina között.


A külügyminiszter tanácsadója, Bashmir Xhemaj viszont azt mondta, hogy nem tiltották ki a Bosznia és Hercegovina-i járműveket Koszovó területéről - írja a RFE. Fennakadások és problémák azonban előfordulhattak, mert Xhemaj elnézést kért a csütörtöki "késésekért és zavarok" miatt. Bosznia és Hercegovina illetve Koszovó között azonban továbbra is érvényben van a vízumkényszer, területükre a másik államból csak engedéllyel lehet belépni.


Bosznia és Hercegovina - az európai államok zömével ellentétben - nem ismerte el önálló államnak a Szerbiából kivált Koszovót. Ugyanis a háromtagú - szerb, bosnyák és horvát - elnökségben a boszniai Szerb Köztársaság képviselője megvétózná a javaslatot, mert a terület függetlenségét a belgrádi kormány se fogadja el.